Lidé si stěžují na znečištění zeleně a ulic

Za úklid chodníků zaplatila loni Praha 6 přes 37 milionů korun. Tolik z rozpočtu vydá za zametání, kropení a ruční čištění ulic od papírů, nedopalků cigaret, obalů, popadaných větví, prachu. A také psích exkrementů. Lidí, kteří chovají psy, rok od roku přibývá. Zatímco většina z nich se snaží znečištění po nich uklízet, jiným to je lhostejné.

„Musím se přiznat, že sám nejsem příliš velkým příznivcem chovu psů v městských aglomeracích, zejména bojových plemen. Není zde zcela ideální prostředí jak pro samotné psy, a samozřejmě také jejich přítomnost zde přináší některé negativní dopady na prostředí okolo nás. Na druhé straně jsem si vědom, že řada lidí si již nedovede každodenní život bez svého čtyřnohého miláčka představit a mám pro to pochopení. Je ale zároveň nutné na ně apelovat, že by neměli znepříjemňovat život lidem žijícím v jejich okolí. Vedle nezbytného úklidu po svých psech by měli být i ochotni přijmout určitá omezení pro pohyb psů. Problém tedy vnímám tak, že je o lidech a ne o psech,“ konstatuje radní pro živorní prostředí Roman Mejstřík (ANO).  Jak z jeho vyjádření vyplývá, ani on nemá dostatek informací o tom, kolik městská část za neukázněné pejskaře ročně zaplatí.

 

„Úklid psích exkrementů je v rámci celé zakázky na úklid jako takový, takže nejsme schopni vyčíslit, kolik na to připadne financí. Známe jen celou částku, která vyjadřuje, kolik dáme za úklid chodníků,“ říká Alice Zajícová, vedoucí oddělení Odboru dopravy a životního prostředí. „V letošním roce proběhl mimořádný, zatím jednorázový úklid psích exkrementů v zeleni, tedy v okolí dětských hřišť a parcích, ve kterých je největší kumulace pejskařů. Celkem bylo za tyto práce uhrazeno 56 tisíc korun,“ dodává. Jak vyplývá z evidence ekonomického odboru radnice, v Praze 6 bylo loni celkem 6.029 poplatníků – majitelů jednoho nebo více psů. Na poplatcích se vybralo 3.408.376 korun. Jejich výše se pohybuje od 1.500 korun za psy chované v činžovním domě a 600 korun v rodinném domě. Důchodci či invalidé platí 200 korun. Za každého dalšího psa se pak poplatek zvyšuje o 50 %, držitelé průkazu ZTP/P jsou od poplatku osvobozeni.

 

Místa, kam by psi nesměli

 

„Hanspaulka, kde bydlíme, je sice jedna z nejhezčích částí Prahy 6, ale fakticky mám dojem, že žijeme v psí latríně. Situace ohledně psích exkrementů je zde dlouhodobě naprosto neúnosná. V březnu jsem si dala tu práci a sečetla v Sušické ulici exkrementy na jedné straně chodníku od ZŠ Hanspaulka k našemu domu – bylo jich 36,“ upozorňuje ve svém dopise, adresovaném radnici, Marina Holá. Mimo jiné v něm doporučuje, aby Praha 6 vytvořila části veřejné zeleně, kam by psi nesměli a kde by si v létě s dětmi mohli dát bez obav a v klidu rodinný piknik nebo si zaházet s frisbee. Rozhodně není jediná, komu znečištění od psů vadí. „Je to velký problém, když máte malé děti, jdete s nimi na pískoviště a zjistíte, že jsou tam pozůstatky po nějaké psí návštěvě, mělo by se s tím něco dělat, přitom všude jsou dostupné sáčky, určené právě pro tyhle účely,“ říká osmadvacetiletá Irena Lechnýřová, matka dvou dcer předškolního věku.

 

Řešení? Tolerance a odpovědnost

 

„Soužití lidí a psů ve městě by mělo být založeno na toleranci a odpovědnosti majitelů psů. Při překračování pravidel jsou pak nutné sankce, což se týká i neuklízení psích exkrementů. Cestou ke zlepšení neutěšené situace s nimi je ale hlavně dostatek informací i o nákladech na úklid, edukace a pokračující veřejná diskuse,“ myslí si Antonín Nechvátal (SZ), bývalý radní pro životní prostředí. „Každý majitel pejska by měl po svém svěřenci důsledně uklízet. Buď využije speciálních sáčků a košů na ulicích, anebo musí mít vždycky, když jde s pejskem ven, s sebou sáček, do kterého hromádku sebere. Dělám to tak sedmatřicet let a nemám s tím problém. A páníček také musí psa hlídat, aby nezvednul nožičku někde, kde by mohl znečistit kulturní památku. Myslím, že to není zas tak těžké,“ komentuje téma zastupitelka Helena Briardová (KSČM).

„Vždycky se najde někdo, kdo nabídku sáčků ignoruje, situace se zhoršuje nesečením vysoké trávy, exkrementy z ní opravdu vydolovat nelze,“ dodává Marie Pojerova, zastupitelka za ODS.                                                            red                

 

Počty poplatníků a vybrané částky:

 

2015 – 6 029 – 3,408.376,- Kč

2014 – 6 444 – 3,462.715,- Kč

2013 – 6 069 – 3,636.964,- Kč

2012 – 6 153 – 3,708.236,- Kč

2011 – 6 281 – 3,931.187,- Kč

   

Zdroj: Ekonomický odbor MÚ