Metropolitní plán ještě nebyl zveřejněn, ale už nyní budí vzrušené diskuze

 Značný rozruch vzbudilo zatím neoficiální zveřejnění takzvaného Metropolitního plánu. Dokument zpracovával Institut rozvoje a plánování (IPR) od roku 2013. Jde vlastně o nový územní plán, jehož smyslem je definovat, jak se bude metropole v příštích letech stavebně rozvíjet. Plán ovšem počítá s výstavbou výškových budov v těsném sousedství rezervace Divoká Šárka. A to na úseku přibližně patnáct set metrů. Právě to vzbudilo u řady obyvatel Prahy 6 značnou nelibost.

„Zástavba by zasáhla i území ležící pouhé desítky metrů od nejmalebnějších a nejslavnějších částí Divoké Šárky, “dvou skal” – Šestákovy a Kozákovy skály. Šlo by tak zřejmě o jednu z nejdramatičtějších změn v mnoho tisíc let trvajícím soužití lidí a skalních ostrohů Divoké Šárky," píše se na webu www.liboc.info, který informaci oficiáně zveřejnil jako první. Podle dostupných informací by měla budoucí zástavba v této lokalitě dosáhnout osmi, v krajním případě až deseti pater. „Neumím si představit, jak někoho, nota bene odborníka, mohla takováto zvrhlost napadnout. Je to jedno z nejkrásnějších a nejmalebnějších míst v Praze," kritizuje autory Metropolitního plánu šestačtyřicetiletá Tereza Vařeková.

 

Zatím jde jen o návrh

 

„Rozumíme tomu, že tento návrh budí vášně. Rádi bychom však podtrhli, že se skutečně jedná pouze o návrh – následovat budou čtyři roky projednávání, vypořádávání připomínek a hledání konsenzu o tom, jak má území vypadat. Urbanisté z IPR Praha do diskuse vstupují s myšlenkou, že by se Evropská – spojující mezinárodní letiště a centrum města – měla stát jakousi branou Prahy. Tedy významným a živým bulvárem, který cestující z letiště nenechá na pochybách, že právě vjíždí do evropsky významné metropole. Rádi bychom vedle toho ujistili, že Divokou Šárku jako takovou vedeme jako jedno z vůbec nejpřísněji chráněných nezastavitelných území," tlumí vášně mluvčí IPRu Adam Švejda.

„Návrh IPRu, umožnit výškovou zástavbu v této lokalitě je v tuto chvíli jenom návrhem. Nejde o nějaké definitivní řešení. Proběhnou další projednávání nad návrhem Metropolitního plánu, který můžeme připomínkovat. A budeme se autorů ptát, proč zvolili právě tuto lokalitu jako místo pro stavbu osmipatrových budov," říká místostarostka Eva Smutná (BEZPP za TOP 09) zodpovědná za územní rozvoj.

 

Emoce budí výška zástavby

 

Čím vzbuzuje tento návrh tolik emocí? Myslím, že to je uvedená výšková regulace – oněch 8 pater. Dnes jedeme autem po Evropské, na jedné straně máme neprostupné stěny třípatrových garážových domů, a na druhé straně krásný výhled do Šárky, tedy poměrně nevyvážené urbanistické uspořádání. Přiznám se, že mi to připadá i trochu škoda, aby výhled do Šáreckého údolí konzumovali řidiči kapacitního přivaděče na okruh. Také ze strany vyhlídkových míst Šárky bych raději koukal na zdařilou úměrnou architekturu, než na hlučící komunikaci," reaguje na návrh urbanistů z IPRu místostarosta Martin Polách (ANO), v jehož gesci je strategický rozvoj a veřejný prostor.

Podle jeho vyjádření zástavba v této lokalitě  je přípustná. „Ovšem s návrhem osmipodlažní zástavby nesouhlasím. Úměrná by mi přišla výšková hladina do 4 podlaží. Nesdílím aktivistický pohled na město, že stávající stav je vždy nejlepší zachovat, a každá proluka se musí změnit na park. Z urbanistického hlediska tento krok IPRu vlastně vítám, ale musí následovat velká diskuze na hmotové a výškové uspořádání takové zástavby," soudí místostarosta.                                                                                               red