Chytré lavičky vám nejen nabijí mobil

Lavička na Puškinově náměstí slouží jako nabíječka na telefon nebo wi-fi, ale také obsahuje snímače teploty, tlaku, hluku, hodnoty CO2 v ovzduší, vlhkosti ovzduší a rychlosti větru

Městská část Praha 6 se v únoru letošního roku aktivně přihlásila do konceptu Smart City, tzv. Chytrého města, jehož cílem je využívání digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života ve městech. V rámci tohoto konceptu dostala Praha 6 v polovině června od hlavního města Prahy dvě chytré lavičky – jsou umístění na Vítězném a Puškinově náměstí -, přičemž ta druhá je doplněná o vertikální zahradu. Její délka činí čtyři metry, šířka včetně lavičky je 1,8 metru a výška 2,3 metru. Uvnitř je umístěn zásobník na vodu o obejmu 1,5 kubíku, který se doplňuje pouze třikrát nebo čtyřikrát za rok. Rostliny jsou zalévané automatickou závlahou, která je poháněná energií ze solárních panelů (jsou také součástí lavičky), a uchovávána v akumulačních bateriích. Náklady na údržbu se pohybují do tří tisíc korun měsíčně. 
„Lavička na Puškinově náměstí slouží jako nabíječka na telefon nebo wi-fi, ale také obsahuje snímače teploty, tlaku, hluku, hodnoty CO2 v ovzduší, vlhkosti ovzduší a rychlosti větru,“ vyjmenovává Zdeněk Hořánek (ANO), který má Smart City v gesci. A dodává, že lidé mohou tyto údaje okamžitě sledovat pomocí mobilního telefonu a QR kódu, který se nachází na informační tabuli na lavičce. 

„Zatím jde o půlroční pilotní projekt, pokud se osvědčí, bude radnice usilovat, aby zde lavičky zůstaly,“ dodává Zdeněk Hořánek. Slavnostního křtu laviček se zúčastnila i primátorka Adriana Krnáčová.