Nádraží Bubeneč bude možná zase patřit vláčkům

Magistrát hlavního města odkoupil za 14 milionů korun od SŽDC budovu nádraží Bubeneč

Shodou okolností právě v den, kdy magistrát hlavního města odkoupil za 14 milionů korun od SŽDC budovu nádraží Bubeneč, se na peronu konalo setkání zástupců radnice s obč,ů.any, kteří si mohli místo prohlédnout a diskutovat o jeho budoucím využití.

 

Nádraží z roku 1850 sloužilo svému účelu do roku 2014, nyní je prázdné.  „V roce 2013 bylo prohlášeno za kulturní památku, stejně jako opěrná zeď do Stromovky,“ upozornil zhruba padesátku přítomných zástupce starosty pro územní rozvoj Martin Polách (ANO) a dodal, že využívat lze pouze budovu, nikoli okolní pozemky, které budou i nadále sloužit k obslužnosti koridoru.

 

Restaurace i aktivity pro děti

Podle radnice by zde měla být kombinace výdělečných aktivity a těch neziskových, aby se náklady na provoz budovy rovnaly nule nebo byly mírně ziskové. Z těch prvních lidé nejčastěji jmenovali restauraci či občerstvení, vzhledem k  blízkosti Stromovky se mezi komerčními návrhy objevila půjčovna a servis kol a inline bruslí. Dále padly návrhy na zřízení pekárny, večerky nebo malé prodejny potravin.

Spousta nápadů se týkala nekomerčního využití: hned mezi prvními zaznělo přesunou sem  kroužek železničních modelářů domu dětí a mládeže, který nyní sídlí v suterénu Stanice techniků v pražské Podbabě. Často se mezi aktivitami objevovalo i zázemí pro dětské oddíly, skauty, místo na vytvoření lesní školky a jiné aktivity pro děti. Ovšem vzhledem k tomu, že každých pár minut projel kolem peronu vlak vysokou rychlostí, padla i otázka na jejich bezpečnost. Podle zástupců radnice se jedná o stavbě plotu či stěny, které by zvýšily bezpečnost na perónu nejen dětí. Na seznamu přání se nechybělo ani multifunkční a vzdělávací centrum,  místo na kulturní a společenské využití, zázemí pro spolky, galerii pro umělce, kteří nemají kde vystavovat…  A samozřejmě toalety.

"Je to místo poněkud odlehlé, ale dobře dopravně dostupné. Stavební charakter nemovitosti by měl být zachován. Budova by mohla sloužit nejen k občanským aktivitám, k setkávání mládeže a kulturním činnostem. Přeji si, aby po projednání záměru s veřejností přijalo konečné rozhodnutí o užití a správě zastupitelstvo,“ podporuje mnohé návrhy občanů zastupitel Ivan Hrůza (KSČM).

 

Rozhodnutí je na občanech

Rozpory zavládly snad jen nad hudebním klubem. Část lidí považovala budovu na poměrně odlehlém, ovšem dobře dostupné místě za ideální pro koncerty a jiné hudební produkce. Naopak místní občané, které tady zastupoval i zdravotní rada Marián Hošek (KDU-ČSL), vyjádřili přání, aby sem nebyly umístěny žádné hlučné aktivity.

„Jde o optimální prostor, na kterém si lze vyzkoušet participaci a nechat o jeho budoucnosti rozhodnout občany,“ dodal Jan Lacina (STAN), do jehož gesce participace patří. Až bude rozhodnuto o využití stavby, teprve pak dojde k rekonstrukci.  Do té doby není možné ani určit její cenu.

 

Anketa o budoucnosti Nádraží Bubeneč bude spuštěna pravděpodobně na přelomu srpna a září. Už nyní však mohou občané psát své podněty, komentáře i případné dotazy na mail nadrazibubenec@praha6.cz.