Strouhalák bude podle místních

Oblíbený park Strouhalák na Ořechovce zůstane klidovou zónou. 

Oblíbený park Strouhalák na Ořechovce zůstane klidovou zónou. Lidé si přejí zachovat stávající dispozice parku, žádají pouze jeho revitalizaci. To znamená dovybavit a opravit stávající fotbalové hřiště a upravit zeleň a dosadit stromy.

Vyplynulo to z participačního setkání, které radnice uspořádala přímo v parku. Místní obyvatelé, kterých na setkání přišlo sedm desítek, současně znovu odmítli záměr na přetvoření Strouhaláku na multifunkční hřiště pro petanque a agility hřiště pro psy. Proti záměru vznikla petice. „Petici podepsalo víc jak 500 lidí, z toho 430 rezidentů z nejbližšího okolí. Prosili o zachování stávajícího parku, jeho revitalizaci a opravu,“ uvedl na setkání jeden z autorů textu petice Petr Erben. „Návrh se setkal s oprávněnou nevolí, protože záměr byl přemrštěný. S peticí za sebe souhlasím, a myslím, že by se mělo postupovat, jak chtějí místní,“ sdělil lidem starosta Ondřej Kolář. Podobně se vyjádřil i radní pro životní prostředí Roman Mejstřík: „Rádi uděláme to, co si přejí místní. Z mého pohledu by se měl udělat nový travnatý povrch na fotbalovém hřišti,“ uvedl. Dodal, že aktuálně probíhá pouze výběrové řízení na zhotovitele zakázky, jejímž účelem je výměna ochranného pletiva po celé délce mezi parkem a tratí. K té by mělo dojít během srpna.

Mezi místními panovala naprostá shoda v tom, že místo má mít i v budoucnu klidový charakter, jaký má v současné době. V případě fotbalového plácku někteří navrhují jenom opravy, podporu měl i nápad na vytvoření hřiště s umělou trávou. Lidé upozorňovali také na to, že by měla radnice věnovat větší pozornost údržbě místa.