Starosta Ondřej Kolář: Osmipatrové domy kolem Evropské jsou zhovadilost

náhled souboruZměna gescí v radě městské části, prodej projektu Dračky, odblokování dlouholeté kauzy Vítězné náměstí… To je jen částečný výčet událostí, které loni řešila radnice ­Prahy 6. Jak uplynulý rok hodnotí starosta Ondřej Kolář (TOP 09)?

Co se na radnici Prahy 6 podle vás v loňském roce opravdu povedlo?
Osobně si myslím, že se podařilo nastartovat smysluplnou komunikaci s veřejností a spolky, radnice je z mého pohledu otevřená a už se nepohybujeme v termínech „my“ a „oni“. Rozběhla se participace, občané se zapojují do procesu rozhodování a jde to. Byl bych rád, kdyby k nám lidé přistupovali jako k partnerovi, který jim pomáhá řešit problémy, nikoli jako k těm, kdo jim ztěžují život, nutí je vyplňovat formuláře, stát fronty a absolvovat dlouhá a složitá správní řízení. Myslím, že v tomto státní a vůbec veřejná správa trochu zaspala.

Co ještě můžete splnit z koaliční smlouvy do konce volebního období?
Těch věcí je více. Jsme schopni předat budoucí radě velmi kvalitní a sofistikovanou strategii školství pro Prahu 6, jak základních, tak mateřských škol, společně s reálnými projekty, co by se mohlo a mělo postavit za školské budovy. Určitě budeme pracovat na tom, abychom pozitivním směrem posunuli rekonstrukci Polikliniky Pod Marjánkou na Břevnově. A budeme chtít zajistit to, aby se neztratilo, co tu bylo dosaženo v otevřenosti radnice a v participaci. Myslím si, že jsme také schopni společně s lidmi zařídit, aby v Metropolitním plánu nebyly takové zhovadilosti, jako osmipatrové výškové domy kolem Evropské.

Může se třeba ještě změnit k lepšímu situace v dopravě?
Doprava je jedna velká výzva a od doby, co tato rada funguje, se s ní potýká. Chybí nám partner, někdo, kdo by chápal problémy a potřeby naší městské části a uměl nám je pomoct řešit. Podporu na magistrátu bohužel městské části obecně nemají a bez ní se příliš nepohneme z místa. Sami můžeme dělat jen dílčí úpravy, nemůžeme bez magistrátu řešit problémy s Blankou, nemůžeme bez jeho pomoci dělat tichý asfalt, nemůžeme sami stavět záchytná parkoviště. Dokud tedy nebudeme mít fundovaného a kvalitního partnera, doprava v Praze se nemůže zlepšit.
Jaká je spolupráce s Magistrátem hlavního města ­celkově?
Taková kostrbatá. V mnoha věcech se postupuje nesystémově. Magistrát má hodně peněz, které neutrácí a ani městským částem nepřeposílá tolik, kolik by měl. Systém je tedy nastavený tak, že peníze dostává ten, kdo více křičí nebo má stranickou knížku stejnou jako příslušný radní magistrátu. A to je špatně. Magistrát by měl uznat, že městské části mají své potřeby a dostanou-li finance, jsou kompetentní s nimi hospodařit ve prospěch svých obyvatel. Postupovat metodou, když jste o peníze prosili, tady je máte, nelze. Magistrát není Jánošík, aby si vybíral, komu dá a komu ne.

Na co by Praha 6 peníze navíc potřebovala a jak by je využila ?
Dlouhodobě chybí peníze na údržbu zeleně a úklid. Chybí nám prostředky na financování státní správy – to je například vydávání občanek a pasů. Tyto činnosti pak musí radnice dotovat ze svého, ovšem ani naše pokladna není bezedná. Snažíme se tedy nastavit cestu, aby co nejvíce velkých projektů bylo financováno magistrátem, čerpaly se evropské dotace. Ony se peníze vždy najdou, ale sebere to mnoho energie, kterou bychom mohli věnovat něčemu jinému.

V letošním roce proběhla v radě změna gescí. Jak ji zpětně hodnotíte? Bylo to dobré rozhodnutí?
Největší třecí plocha vnikla mezi strategickým a územním rozvojem, ale nemyslím si, že by to bylo natolik vážné, aby došlo k ohrožení ­koalice.

Jak tedy koalice letos fungovala?
Jakmile tvoří koalici více než dva subjekty, je spolupráce vždy těžší. Jak se blíží volby, některé věci začínají sice více skřípat, na druhé straně se tak otevírá cesta k dialogu, bavíme se o problémech a rozporech více do hloubky, více vše vysvětlujeme, precizujeme…. To je pozitivní, protože se tak věci často řeší lépe, než kdyby se nerozporovaly. Je to pozitivní pro budoucnost, protože konzultujeme-li projekty i s opozicí, dá se očekávat, že se ani v budoucnu nebudou mnohé z nich měnit a zůstane zde zachována určitá kontinuita.

Lze to ukázat na nějakém konkrétním příkladu nebo projektu?
Třeba projekt Dračky. Sice se ozývají i negativní hlasy, že jde o tunel a že městská část přichází o možnost kontrolovat svůj majetek, já si ale stojím za tím, že ten projekt je připravený dobře. Byl na něm odvedený velký kus práce ze strany územního rozvoje, odboru správy ­majetku a společnosti SNEO. Je to příklad, na něhož se dá ukázat i fungující komunikace mezi koalicí a opozicí. Anebo vyřešení kauzy Vítězné náměstí, což byl letitý problém, do nějž jsme vtáhli celou opozici a povedlo se ho ­vyřešit.

Nešlo stejně dobře informovat a vyřešit i situaci kolem Polikliniky pod Marjánkou, kde se plánuje rekonstrukce  a přístavba LDN?
Určitě šlo a půjde. Je možné, že jsme zpočátku podcenili komunikaci a informovanost, ale zároveň je pravda, že ani přístup některých lékařů nebyl v pořádku. Nyní už nemá cenu hledat, čí byla co vina a kdo měl jaká očekávání. Myslím, že bychom teď měli zklidnit situaci a nepřít se o to, která strana vyhrála. Vyhrát musejí všichni. Projekt, který je připravený, a zdůrazňuji, že dobře připravený, je třeba trpělivě vysvětlovat a vyzdvihnout všechna jeho pozitiva. A nakonec ho realizovat.