Squatteři obsadili na šest dnů Šatovku

náhled souboruV pátek 9. února obsadila skupina squatterů usedlost Šatovka, kterou má svěřenou Praha 6. Několik z nich zde vydrželo zabarikádovaných na střeše do středy. Za neoprávněné užívání objektu jim hrozí až dva roky vězení.

Podobný incident se na stejném místě odehrál už v roce 2016. Tehdy se vyplatil smířlivý postup, který chtěl starosta Ondřej Kolář (TOP 09) zaujmout i tentokrát – vyzval aktivisty, aby objekt opustili, a slíbil jim, že situaci kolem Šatovky projedná zastupitelstvo na svém jednání v závěru února. Poté z budovy někteří squatteři odešli, další ale zůstali na střeše budovy, kde se zabarikádovali. „Nechtěl jsem se nechat vydírat lidmi, kteří říkají, že jsou proti systému, ignorují naše pravidla, ale zároveň na něm chtějí parazitovat, protože sami by si takový dům nikdy nebyli schopni postavit," říká starosta Ondřej Kolář.
Ukázalo se totiž, že někteří ze squatterů nemají kde bydlet, chtěli by se v Šatovce tedy nejen scházet, ale hlavně tu zůstat. Skupina aktivistů zveřejnila na internetu prohlášení, že chtějí v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Do budovy se aktivisté dostali i přes to, že byla maximálně zabezpečena – některá okna v přízemí byla zazděna, dveře osazeny masivními petlicemi. Přesto squatteři tyto zábrany překonali, i z toho důvodu zřejmě státní zástupce jejich jednání překlasifikoval na trestný čin. „Je dobře, že squatteři místo vyklidili, ale problém to neřeší. Vedení Prahy 6 si je fakticky samo pozvalo svým nicneděláním. Mrzí mne, že se celá záležitost za sedm let neposunula vlastně ani o kousek. Svědčí to o tom, že radnice nemá o objekt zájem a řešení jen neustále odsouvá na jindy," říká Jakub Stárek (ODS).


Jak dál se Šatovkou?
Důvodem odsouvání rekonstrukce Šatovky je však čekání na změnu územního plánu, které trvá už sedm let. Podle posledních informací by ji mělo zastupitelstvo hlavního města projednávat na březnovém jednání. Usedlost Šatovka je již několik let uzavřena, poslední nájemci se odtud vystěhovali před dvěma lety kvůli špatnému technickému stavu budovy. „V objektu má vzniknout seniorské bydlení spojené se sociálními službami a zároveň také komunitní centrum, které budou moci využívat nejen občané ze Šáreckého údolí," říká radní pro sociální politiku Milena Hanušová (TOP 09) a dodává, že během tohoto čekání probíhají přípravné práce pro tento konkrétní projekt, který vychází z již rozpracovaných návrhů. Změna územního plánu na veřejnou vybavenost znemožňuje, aby na místě vyrostl jakýkoliv developerský projekt.
S využitím Šatovky souhlasí i Zelení: „Opravená Šatovka by mohla plnit funkci komunitního centra nejen pro údolí," říká Antonín Nechvátal (SZ) a dodává: „V tomto směru ale současné vedení radnice léta nekoná. Megalomanské privátní projekty navrhované v minulosti do údolí nepatří. Možná je přiměřená přístavba nebo dostavba okolí usedlosti realizovaná radnicí s potřebnými funkcemi pro veřejnost."