Pozor na podvodníky s byty

Koaliční strany v Praze 6 ve svém programovém prohlášení jasně deklarovaly, že městská část zastavila výprodej svého strategického majetku – stavebních pozemků, domů, nebytových prostor i bytů.

Výjimku tvoří pouze prodeje pozemků společenstvím vlastníků jednotek a bytovým družstvům pod jejich bytovými domy a pozemky funkčně související.
Byty, kterých se ročně uvolní okolo padesáti, radnice opraví a pak je dává k dispozici částečně pro takzvané  preferované profese (učitele, policisty, pracovníky v sociálních službách městské části apod.) a zbylé nabízí ve výbě­rových řízeních za nejvyšší nabídku. „V posledních několika letech jsme zachytili trend, který nelze přehlédnout. Někteří lidé nabízejí za pronájem bytů opravdu vysoké částky, a to často i kolem pěti set korun za metr čtvereční a rok. Pro představu: Za osmdesátimetrový byt pak platí jen na nájmu kolem čtyřiceti tisíc korun měsíčně,“ konstatuje místostarosta pro majetek Jan Lacina (STAN). To je sice příznivé pro radniční rozpočet, objevují se ovšem indicie, že tito lidé se mohli stát obětí podvodníků. „Prý těmto nájemníkům někdo slibuje možnost po dvou letech tyto byty koupit. Rád bych je vyvedl z omylu. K tomu v žádném případě nedojde. Stali se zřejmě obětí podvodu,“ varuje místostarosta a dodává, že na nájmu mohou tito nájemci během dvou let zaplatit i milion korun zbytečně. „Samozvaní zprostředkovatelé se nestydí pro své zisky zneužít i jména radních, jakožto osob, které slíbily, že požadovanou transakci zajistí. Bohužel, pro takovéto zneužití svého jména, jsem byla nucena podat v uplynulých dnech trestní oznámení," konstatuje radní pro strategický rozvoj Prahy 6 Eva Smutná (KLID/TOP 09).
Že byt není určený k prodeji, je vždy napsáno v zadávacích podmínkách výběrového řízení. „Píšeme jim to i v průvodním dopise k návrhu nájemní smlouvy, ale často bez efektu. Maximum, co pak můžeme udělat pro člověka, který zariskoval a pustil se do podobné spekulace, je, že mu městská část umožní od nájemní smlouvy odstoupit rychleji, než je v ní dohodnuto," říká místostarosta.
Podle Petra Píši, zastupitele za Zelené, vý­hodné ceny dříve privatizovaných bytů lákaly ziskuchtivce jak z řad podnikatelů, tak politiků a je dobře, že se tyto čtyři roky žádné byty prodávat nebudou. „Za Zelené budeme usilovat i o lepší pravidla pro jejich pronajímání," dodává Petr Píša.