Bubenečské nádraží: rekonstrukce a výběr provozovatele

Kavárna či pohostinství s kulturním provozem, komunitní centrum a zařízení pro sport a volný čas – takové využití by si ve zkratce přáli obyvatelé Prahy 6 pro bubenečské nádraží.

Ukázala to anketa, které se zúčastnilo kolem osmi stovek lidí. Jejími výsledky by se měl řídit i nový provozovatel nádraží, kterého městská část hledá, souběžně připravuje rekonstrukci budovy. „Máme před sebou unikátní příležitost vdechnout bývalé nádražní budově nový život a k tomu odstrašující příklad nádraží Praha-Vyšehrad, které zodpovědní činitelé nechali zcela zchátrat. Chceme, aby budoucí provozovatel mohl ovlivnit podobu rekonstrukce, a proto jej vybíráme už s předstihem,“ konstatuje místostarosta pro majetek Jan Lacina (STAN). Jako referenční budovu označilo vedení městské části Píseckou bránu a podle ní nastavilo nájem pro budoucího provozovatele ve výši sto tisíc korun ročně. Nájemní smlouva bude uzavřená na deset let. „Pro nás je nejdůležitější kvalita projektu a jeho dlouhodobá udržitelnost. Mělo by tam být zázemí pro občany, kteří z bubenečské strany přicházejí do Stromovky. Je to taková naše malá Šlechtovka,“ dodává místostarosta.


Kavárna, kultura, sousedé
Bývalou budovu nádraží Praha-Bubeneč vykoupilo hlavní město od Správy železniční a dopravních cest a začátkem letošního roku ji svěřilo městské části Praha 6. Radnice už zajistila stavebněhistorický průzkum a v rámci participace před dvěma lety uspořádala setkání s občany přímo v budově nádraží. Po něm zorganizovala anketu, kde lidé mohli rozhodovat o tom, k čemu by měl objekt sloužit. Shodli se na tom, že by se sem mělo vrátit občerstvení – ať už kavárna, či restaurace –, doplněné kulturním provozem a vzniknout by mělo zázemí pro komunitní činnost. Část přiléhající ke Stromovce je podle mnohých vhodná k podpoře sportování, tedy například pro půjčovnu a servis kol, koloběžek, bruslí a podobně. Radnice by podmínky pro provoz těchto činností ráda vytvořila už při rekonstrukci, budoucí provozovatel by se tak mohl svými náměty podílet na podobě těchto prostor. Také proto, že vnitřní mobiliář si bude nájemce zařizovat sám.
Budova nádraží Praha-Bubeneč je nemovitou kulturní památkou, odhaduje se, že její rekonstrukce bude trvat s přípravou, projektem i všemi nezbytnými razítky zhruba dva roky. Výběrové řízení je vypsáno na tři měsíce, přihlášky budou uzavřeny na konci září 2019. Nejlepší projekt vybere komise, v níž budou zastoupeny všechny zastupitelské kluby včetně kompletní opozice.