Setkání k Poliklinice Pod Marjánkou

náhled souboruJak postupovat při rekonstrukci Polikliniky Pod Marjánkou? Návrhy řešení, které podrobně rozpracoval a vyhodnotil odborný tým ČVUT specializovaný na zdravotnická zařízení, představila radnice jak občanům, tak zastupitelům.

O nutnosti zrekonstruovat polikliniku se hovoří už více než deset let a současné vedení radnice hledá pro zvolenou variantu podporu napříč všemi stranami, protože opravit budovu a vytvořit v ní moderní lékařské zařízení nelze zvládnout za jedno volební období.  
Hned v úvodu setkání s občany připomněl starosta Ondřej Kolář (TOP 09), že je jednoznačnou prioritou polikliniku a lékařskou péči v takovémto rozsahu v Břevnově zachovat. Bohužel nejsou v této lokalitě jiné prostory, kam by se lékaři mohli nastěhovat, proto na doporučení odborníků radnice vybrala řešení, kdy se nejprve postaví nová křídla, která budou kopírovat současné vedlejší budovy, takzvaná klepeta, a sem se přestěhují ordinace lékařů. Poté se opraví hlavní budova – do ní by se chtělo vrátit třináct lékařů – a další prostory by se využily na rozšíření zdravotnických služeb, radnice by sem ráda vrátila rehabilitace, laboratoře, lékárnu, přestěhovala sem sídlo pečovatelské služby, která je dnes v nevyhovujících prostorách.

 
Oprava minimálně na dva roky
Na častý dotaz, zda je opravdu nutná kompletní rekonstrukce budovy v takovém rozsahu, jak radnice plánuje, odpověděl hlavní řešitel ČVUT architekt Michal Juha: „Ano. Budova je sice geniál­ně navržená architektem Richardem Podzemným, ovšem už její stavba nebyla tak dokonalá. Proto bojuje s narušenou statikou a vzhledem k době svého vzniku má chabé tepelněizolační vlastnosti i požární zabezpečení.“ A vyvrátil i to, že by šlo objekt opravit za provozu, jak se původně uvažovalo. Půjde totiž o totální rekonstrukci, včetně nahrazení některých nosných konstrukcí. Minimální doba opravy se odhaduje na dva roky.
Že si městská část práce pana architekta Podzemného váží a jde jí o zachování kulturního dědictví i genia loci tohoto místa, dokládá fakt, že postavit na tomto místě novou polikliniku by bylo rychlejší, jednodušší a levnější. Ale to nikdo udělat nechce. Naopak projekt rekonstrukce Praha 6 konzultuje s dcerou Richarda Podzemného, architektkou Radanou Hamšíkovou.
V diskuzi připomněla jedna z místních lékařek, Martina Smitková, že v poliklinice chybí rehabilitační bazén s vířivkou, komunitní jídelna pro lékaře i seniory nebo třeba jesle. Zvlášť v současné době se ukazuje, jak důležitou roli hraje hygienická stanice, která by si také zasloužila důstojné místo v této budově. Za občany vystoupil například Michal Wolf, člen pracovní skupiny pro polikliniku a také zástupce Spolku Pro Břevnov. Upozornil, zda by nestálo za zvážení nechat občany, aby se v participaci vyjádřili, nejen jaké další služby by si přáli v hlavní budově, ale také jak by mělo vypadat okolí polikliniky.

Více lékařů v novém zařízení
Podobné otázky měli i zastupitelé. Jedna však byla mezi nimi nová. „Mohou mi radní svatosvatě slíbit, že se po přesunutí lékařských praxí do nižších křídel nepokusí radní hlavní budovu prodat?“ ptal se zastupitel za Piráty Jiří Hoskovec. „Hlavní budova nezůstane volná. Po ­dokončení její rekonstrukce, návratu části lékařů a rozšíření služeb bude bez využití jen třicet až čtyřicet procent podlahové plochy, o jejichž budoucnosti by měli občané rozhodnout v participaci,“ vysvětlila radní Eva Smutná
(TOP 09), která má na starosti strategický rozvoj a památkovou péči. Stejně tak jsou zbytečné spekulace o tom, že by zde měla vzniknout léčebna dlouhodobě nemocných. Ta bude stát v Drnovské ulici. „Očekáváme, že do konce roku dojde k vyhlášení architektonické soutěže na budoucí podobu tohoto objektu, kde má vzniknout moderní zařízení pro seniory se zhruba stovkou lůžek a také místností pro rehabilitaci, vodoléčebným sálem nebo prostorem pro procedury,“ říká místostarosta pro územní rozvoj Jakub Stárek.