Nový klub Union Břevnov

náhled souboruDo Břevnova se po čtrnácti letech vrací fotbal. Na podzim tady za účasti pěti stovek diváků sehrál svůj první zápas – byť exhibiční – nově založený klub Union Břevnov.

Klub chce navázat na tradici dvou zdejších fotbalových mužstev, která tady působila v minulosti. První – Slavoj – zanikl v roce 1994 kvůli nedostatku peněz. Konec druhého – bývalé TJ, později FC Dragoun – se datuje k roku 2006, kdy jeho majitel Pavel Dragoun prodal třetiligovou licenci. Nově založený klub by rád navázal na tradici obou předchozích, proto také jeho zakladatelé nepoužili ani jeden z původních názvů, ale zvolili jméno Union. „Nadšení místních i přespolních při založení Unionu Břevnov bylo jednoznačným signálem, že společný plán radnice a místních spolků směřuje tím správným směrem. Po zrušení hřiště FC Dragoun Břevnov, respektive jeho rozprodání soukromým majitelům, je toto jedinečná šance, jak ve více než stoleté tradici pokračovat," říká Jakub Stárek (ODS), místostarosta pro územní rozvoj, který má oblast Ladronky a Strahova v gesci.

Podpora radnice
Union by rád hrál na hřišti bývalého Slavoje (místní ho budou znát pod přezdívkou PUŠ, která vznikla z názvu Poštovní úřad šekový ještě za první republiky) a zároveň tak prostor ochránil před developery, kteří mají o takto lukrativní parcelu enormní zájem. Hřiště patří Magistrátu hlavního města Prahy. „Od pozemku se vše odvíjí, děláme všechno, abychom uzavřeli smlouvu na používání pro Union,“ říká Marek Šálek, předseda sousedského Sdružení Tejnka a zakládající člen pětičlenného přípravného výboru Unionu Břevnov. Nápomocná je v tom i radnice. „Co nejdřív požádáme hlavní město o svěření pozemků pro sport a volný čas. Čekají nás také drobné směny majetku s ČVUT, v němž na budoucím hřišti momentálně přebývají bezdomovci. Vypadá to, že se směnou by neměl být větší problém, s ČVUT už jsme jednali,“ konstatuje místostarosta pro sport a volný čas Jan Lacina (STAN) a dodává: „Aby projekt skutečně spatřil světlo světa, bude od Prahy 6 nově zapsaný spolek Union Břevnov potřebovat podporu nejen politickou, ale také investiční. I s tou radnice počítá.“ Pomoc by brzdit neměla ani opozice, i té se projekt líbí. „Břevnov a Břevnované si totiž zaslouží mít svůj vlastní fotbalový klub, kolem kterého se bude točit nejen zdejší sportovní, ale i společenský život. S radostí jsme proto uvítali aktivitu místních spolků a fotbalových nadšenců na obnovení fotbalové tradice a budeme etablování místního klubu a získání jeho vlastního hřiště u Televizní věže všemi způsoby podporovat," říká Karel Höfer (Zelení), člen Komise pro sport a volný čas. „Jakožto petent petice za obnovu břevnovského fotbalu podporuji tento krok, nicméně bych rád, aby se nezapomínalo na ostatní fotbalové kluby na území Prahy 6," připomíná Jan Lejčko (Piráti).

Důležitý bude stadion
Nutné náklady na rekonstrukci hřiště bývalého Slavoje se předběžně odhadují na deset až dvacet milionů korun. Podle představ zakládajících členů by tady mohlo v budoucnu vzniknout plnohodnotné sportoviště se šatnami. „Otázkou je, jak dlouho bude trvat jednání a schvalování nutných investic, jako je nový povrch hřiště či aspoň základní šatny. Řešíme varianty, že bychom začali jen s nějakými kontejnery,“ doplňuje Marek Šálek. „Rádi bychom do projektu zapojili také další břevnovské subjekty a volnou kapacitu sportoviště pak dali k dispozici ostatním zájemcům o sport z řad místního obyvatelstva či sportovních oddílů a spolků,“ dodává další ze zakladatelů a předseda spolku Zelený Břevnov Michal Chylík. Hřiště je podle něj na skvělém místě, stranou městského ruchu, obehnané stromy. Je tam prostor i pro zázemí s občerstvením, kde by byly nabízené služby veřejnosti, sousedům.

Povedená exhibice
Nově založený klub bude teprve žádat o registracina Fotbalové asociaci ČR. Nic mu ale nebránilo uspořádat na podzim přímo na hřišti exhibici, na níž byl symbolicky založený Union Břevnov. Za účasti téměř pěti stovek lidí byly představeny nové dresy, došlo také na exhibiční zápas bývalých fotbalistů Břevnova, bez ohledu na to, jestli hájili barvy TJ či Slavoje. „Byl to hodně silný moment, až dojemný. Po zápase se všichni sešli u nástěnky s historickými materiály o obou klubech a vyměňovali si vzpomínky,“ konstatuje Michal Chylík.

Ambice na A tým
Časem v Unionu plánují vytvořit mužský A-tým. „Tuhle ambici určitě máme, bez toho by to nešlo. Aby měl klub ve čtvrti sílu a věhlas, musí mít tým dospělých,“ potvrzuje Marek Šálek. Na zájem místních si zakladatelé stěžovat také nemohou. Už se jim hlásí rodiče, kteří sem nejen chtějí přihlásit své děti, ale také mají chuť trénovat. Vedení klubu absolvovalo několik schůzek s Otmarem Literou, odborníkem na mládež z Fotbalové asociace ČR, kde působí jako Grass­roots trenér mládeže pro Prahu. Jeho hlavním úkolem je vzdělávat další trenéry a předávat rady, jak začínající fotbalisty sportem zaujmout.

Informace o nově vzniklém klubu naleznete a také ho můžete podpořit na www.union­brevnov.cz.