Informace ke koronaviru

náhled souboruOznačení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti.

Co je to koronavirus?
Název je odvozen od charakteristic-kých struktur ve tvaru sluneční korony na obalech těchto virů. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dý-chací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).
Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli SARS-CoV-2 (původně označený jako 2019-nCoV), případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan. Vědci už dokázali popsat genetickou strukturu viru. Čína tyto údaje uvolnila veřejnosti, takže na výzkumu nyní pracuje řada odborných pracovišť po celém světě. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19. Nástup nemoci je podobný jako u chřipky.

Existuje vakcína proti nákaze ­COVID-19?
V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti tomuto onemocnění.

Jaké skupiny obyvatel jsou ­nejohroženější?
Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.

Jak se proti nákaze COVID-19 preventivně chránit?
Důležité je postupovat tak, jako při klasickém respiračním onemocnění:


S kým se mohu poradit?
Pokud potřebujete poradit v souvislosti s ak­tuál­­ním výskytem onemocnění COVID-19, jsou vám k dispozici infolinky Státního zdravotního ústavu, Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 6.
Pokud se nemůžete na infolinky SZÚ dovolat, zachovejte, prosím, především klid. V současné době mohou být v důsledku zvýšeného zájmu o tuto problematiku linky SZÚ obsazené a přetížené, obrátit se proto můžete i na další infolinky. Zároveň je možné informovat se na příslušných krajských hygienických stanicích, popřípadě u vašeho praktického lékaře, který je pro tyto případy instruován.

Na koho se obrátit, pokud se chci nechat vyšetřit na přítomnost infekce COVID-19, nebo pokud pociťuji příznaky onemocnění?
V případě, že budete mít obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba telefonicky kontaktovat vašeho registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde vám poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných ­skutečnostech.

KORONAVIRUS – ANEB CO POTŘEBUJI VĚDĚ
Co je to koronavirus?
Koronavirus je virus, který vypadá trochu jako koruna, no vážně. Je to virus, který vyvolává onemocnění podobné chřipce. Člověk má horečku, kašel a taky se mu může hůř dýchat. Vážnější případy můžou vyvolat třeba zápal plic, který ohrožuje hlavně starší lidi nebo ty, kteří trpí dlouhodobým onemocněním.
Je na to nějaký lék?
Zatím žádný lék není, ale na světě je spousta lidí, kteří virus zkoumají a snaží se lék vyvinout. Nemocným, kteří se nakazí koronavirem a mají jen lehké příznaky (taková horší chřipka) se doporučuje odpočinek, Paralen a hodně tekutin. A hlavně nestýkat se s ostatními lidmi a zůstat doma v karanténě! Karanténa je opatření k ochraně lidí, kdy nemocný člověk zůstane doma, nikam nechodí a nepotkává žádné jiné lidi, kromě své rodiny, která je v karanténě s ním.
Co dělat, když se bojím?
Bát se je úplně v pořádku. Každý se něčeho bojíme. Víš, co je důležité? Někomu o tom říct. Důležité je, že všichni dělají všechno pro to, aby se virus mezi lidmi nerozšířil. Děti navíc tohle onemocnění zvládají bez větších problémů.
Můžu se nějak chránit?
No jasně! Nejdůležitější je rada „Umývej si ruce“. Platilo to vždy a teď to platí ještě víc. Pozor, není to tak, že cákneš na ruce kapku vody a šup pryč. Ruce je potřeba mýt mýdlem a teplou vodou, a to důkladně, alespoň 20 sekund. Dávej taky pozor na obličej. Je jasné, že se tu a tam chceš podrbat na oku, uchu, nose, ale právě tak se viry můžou dostat do našeho těla.
Ale v televizi říkali…
Někdy se nám může zdát, že je všude jenom spousta špatných zpráv. V televizi, rádiu i na internetu pořád vidíme zprávy o viru. Určitě je moc dobře, že žijeme ve světě, kde máme spoustu informací, ale ne všechno, co se píše, musí být vždycky pravda. Když budeš mít nějaké otázky, neboj se zajít za rodiči a zeptat se jich, jak to vlastně je.
Proč mají lidé roušky?
Když mluvíme, kýcháme, kašleme, z pusy se nám dostávají miniaturní kapičky. Když máme roušku, tak některé z kapiček rouška zachytí. Tyhle kapičky se pak nedostanou k nikomu jinému a k nám se zas nedostanou kapičky od jiných lidí.
Proč nemůžu do školy a za kamarády?
Ve škole vás je hodně, a protože by se mohlo stát, že si mezi sebou virus předáte, tak se školy zavřely. Jasně, po kamarádech se ti stýská, ale i s kamarády byste se vzájemně mohli nakazit. Takže vydrž a zatím můžeš kamarádům alespoň zavolat nebo napsat.


ZÁKLADY PSYCHOHYGIENY A BEZPEČNOSTI V SOUČASNÉ SITUACI NEJEN PRO SENIORY
Co dělat, abyste se cítili dobře? Jak zvládnout stres, úzkost, příval negativních zpráv z okolí?
Odpočívejte podle sebe – pokud cítíte stres nebo úzkost, zkuste zachovat chladnou hlavu a nepanikařte. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout těmto situacím, je relaxace. Některým lidem stačí se jen párkrát zhluboka nadechnout, někteří mohou zkusit uvolnit svaly, zacvičit si, protáhnout se.

Nastavte si režim – který bude vyhovovat vám osobně. Režim napomáhá k tomu, abychom se cítili jistě a bezpečně. Do denního režimu zkuste zahrnout také manuální aktivity, pohyb a sociální kontakt – minimálně jednou denně zkuste někomu zavolat a popovídat si o tom, jak se cítíte. Pokud nemáte komu zavolat, zkuste Koordinační centrum pomoci pro seniory – 800 160 166 nebo např. linku Psychologické pomoci v současné situaci Prahy 6 – 775 859 278.

Třiďte informace – vyberte si, z jakých ­zdrojů budete čerpat informace, a ujistěte se, že tyto zdroje jsou ověřené. Pokud vás stresuje každodenní příval informací, zkuste si dát denní časový limit, kdy se těmto zprávám budete věnovat – není třeba se k nim vracet v průběhu celého dne, různá média budou víceméně opakovat to stejné dokola. Podívejte se na zprávy ráno a pak večer a více se jimi ­nezabývejte.

Starejte se o sebe – a to nejen z hlediska hygieny, ale především o svůj vnitřní klid a po­hodu. Posilujte své zdraví tím, že posílíte svého ducha. K tomu patří také pravidelný a kvalitní spánek.

Bezpečnost – je nyní pro vás, jakožto seniory, zásadní. Omezte kontakt s lidmi, nákupy přenechte rodině nebo dobrovolníkům, na­plánované lékařské prohlídky a kontroly nejdříve s lékařem konzultujte telefonicky. Kupříkladu nošením respirátoru nebo roušky chráníte nejen sebe, ale také své okolí. Pokud nemáte roušku a nemáte možnost ji získat od rodiny nebo známých, zavolejte na úřad Prahy 6 (úřady mají zpravidla kontakty na různé výrobce roušek).