Co doplní tenisové kurty na Macharově náměstí?

Že je třeba zrušit a odstranit nevzhledné unimobuňky na Macharově náměstí, které slouží jako zázemí pro tenisové kurty, na tom se shodnou místní obyvatelé i radnice. Nyní řeší, co místo nich.

S variantou, jak proměnit Macharovo náměstí, přišla Praha 6 už v minulém volebním období. Zázemí sportoviště bylo posunuto a ukryto ve svahu, změnilo se i umístění kurtů. Lidé však toto řešení nepřijali a sepisovali proti němu petice. Také proto, že rozšiřovalo sportovní plochu na úkor zeleně. Současná koalice tento projekt ukončila a nechala zpracovat dva nové návrhy, které více zohledňují připomínky lidí z okolí.


Do zeleně se nezasahuje
„Nejprve bych vám chtěl oznámit, že byla zrušena žádost o změnu územního plánu, aby bylo možné rozšířit sportovní plochu na úkor zeleně,“ oznámil na úvod setkání s občany v restauraci Ořechovka statutární místostarosta Jakub Stárek (ODS), který má v gesci územní rozvoj. Své návrhy zde následně představili dva architekti – Jan Trávníček, který vyhrál původní a později zrušenou soutěž na novou podobu náměstí, a Pavel Hnilička, jenž v této lokalitě bydlí a novou diskuzi inicioval. Oba přišli s nízkou budovou a splnili podmínku, že do objektu musí být zakomponována stávající trafostanice.
Lidé, kteří téměř zaplnili restauraci Ořechovka, byli velmi rádi, že nové dva návrhy řeší pouze stavbu místo unimobuněk a sportoviště i zeleň ponechávají tak, jak jsou. Zde je lepší návrh první nebo druhý se neshodli, různé skupiny vyjadřovaly svá pro a proti. Dokonce se objevil i návrh, proč zde nepostavit původní repliku Dryákovy klubovny.


Proč další hospoda?
„Upřímně řečeno, mě se líbí oba předložené návrhy, a dokonce mi nevadí ani kavárna či občerstvení. Jsem ráda, že se oproti minule změnilo zadání. Je dobře, že se změny nedotknou kurtů, a hlavně přilehlého parčíku,“ říká jedna z účastnic Magda Šebestová, která bydlí kousek od náměstí. Proto ji trochu mrzí, že se projekt nijak nezabývá parkováním v okolí.  S tím, že jí nevadí občerstvení, ale patřila k menšině. Co některým lidem na obou návrzích vadilo nejvíce, byla plánovaná kavárna, bufet či občerstvení. Argumentovali, že už nyní jsou na Ořechovce tři restaurační zařízení, která bývají většinou nevytížená, tak proč stavět další? Martin Vaculík, předseda Tatranu Střešovice, který má kurty ve správě, na to reagoval, že jde o ekonomický důvod. Kurty potřebují obsluhu a správce, a ten by si měl na sebe alespoň částečně vydělat. K tomu je prodej občerstvení ideální. A dodal, že stále má toto sportoviště sloužit hlavně místním, nabídnout zábavu a sportovní vyžití zdejším dětem a určitě nechce do lokality přitahovat lidi z jiných částí Prahy.
„Příběh přípravy rekonstrukce Macharova náměstí jasně ukázal, že politici nemohou přehlížet názory místních na podobu veřejných prostranství. Znalost lokality a jejich problémů je největší v sousedské komunitě,“ říká zastupitelka Jana Kabelová (Piráti), podle níž to musejí vzít v potaz i ty strany, které na občanskou spolupráci v takové intenzitě nebyly zvyklé.