Nápad pro Šestku

náhled souboruDo závěrečného hlasování čtvrtého ročníku Nápadu pro Šestku postoupilo osmnáct z šedesáti podaných ­návrhů.

Proč postupuje do závěrečného hlasování jen zhruba třetina podaných projektů? Důvod je jednoduchý. Pracovní skupina zřízená k tomuto projektu vybrala pouze ty nápady, u nichž v případě, že vyhrají hlasování, dokáže zaručit brzkou realizaci. A také nápady, které se mohou bezvýhradně realizovat na pozemcích svěřených do správy městské části Prahy 6. Některé zajímavé projekty opět navrhovatelé umístili na místa s komplikovaným vlastnictvím anebo už něco podobného plánuje majitel pozemku.
Neznamená to ale, že by všechny ostatní přihlášené nápady zapadly nebo byly vyřazeny zcela. „V řadě případů dojde k realizaci přihlášeného nápadu v rámci již plánovaného strategického rozvoje Prahy 6. Tedy nápad uskutečníme, ale ne v rámci tohoto projektu,“ konstatuje starosta Ondřej Kolář (TOP 09), který má tento participativní projekt v gesci. Takto se budou realizovat třeba zapuštěné nádoby na tříděný odpad na Ořechovce, dojde k revitalizace ruční pumpy u nádraží Praha – Dejvice a promění se i odpočinková část parku v Lotyšské ulici. Další z přihlášených nápadů, které s nenacházely na pozemcích ve vlastnictví nebo svěřených městské části, si rozdělili dle gescí jednotliví radní a postupně se je pokusí také realizovat. To vítá i zastupitel Martin Polách (ANO): „Jsem rád, že se po těžkých začátcích radnice naučila, jak s různými nápady naložit.“


Malé nápady

Chodník spojující ulici Na Dlouhém lánu s ulicí Nechanského
Vybudování chodníku spojujícího ul. Na Dlouhém lánu s ulicí Nechanského na místě stávající nevzhledné pěšiny. Chodník vylepší vzhled parcely a umožní úpravu vyšlapaného trávníku, využijí ho rodiče i děti z přilehlé, ZŠ, pejskaři a další. Navazovat bude na spojnici ulic Na Dlouhém lánu a Kladenská.

Parčík pro brouky a lidi u MŠ Sbíhavá
Zvelebením malého nevzhledného veřejného prostoru v blízkosti mateřské školy Sbíhavá by vzniklo klidné odpočinkové místo, kde by bylo možné společně s dětmi pozorovat květiny i hmyz. Užitek by přinesla i všem kolemjdoucím a místním obyvatelům.

Hmyzí hotely pro šestku v parku Maxe van der Stoela
Tři hmyzí hotely by se mohly objevit v tomto parku. Nejenže nabídnou úkryt užitečnému hmyzu, ale stanou se i estetickým doplňkem veřejného prostoru, neboť jejich výška má být až tři metry. Vyrobeny budou ze dřeva a dalších přírodních materiálů.

Sportoviště pro seniory Ciolkovského
Sportoviště pro seniory z nedalekého sídliště Dědina by mohlo vzniknout na travnatém porostu za nově vybudovaným grilovacím a piknikovým místem. Anebo mezi domy Ciolkovského 10 a 14. Tvořily by ho prvky na posilování rukou, nohou, přítahy vsedě, doplnily by je stromy, které by tady tvořily stín.

Psí hřiště na Petřinách
Oplocená travnatá plocha s tréninkový vybavením pro psy a jejich majitele by mohla vzniknout mezi ulicemi Na Okraji a Krásného. Součástí by měly být též lavičky a odpadkový koš se sáčky na psí exkrementy. Projekt by měl vykompenzovat nedostatek psích hřišť na Praze 6.

Lavička pro Eliášku
Odpočinková lavička v Eliášově ulici v křížení s ulicí Jaselskou, případně Národní obrany by sloužila nejen méně pohyblivým občanům při jejich procházkách. V těchto místech není jediná lavička a chybí tady.

Oplocené psí hřiště v Ruzyni
Tato louka slouží pro všechny pejskaře v okolí Ruzyně. Místo je schované za garážemi. Stačilo by ho oplotit, nějaký plot už sem tam je, stačilo by ho poupravit a dále postavit jednu lavičku a viditelnou ceduli, aby si majitelé po svých mazlíčcích uklízeli. Také rodiče by věděli, že toto místo není vhodné pro dětské hry.

Knihobudka na Dědině
Prostranství mezi dvěma objekty Delty, na kterém jsou lavičky a nedaleko cukrárna, nabízí ideální místo pro postavení knihobudky, stačí obyčejná dřevěná budka.

Obnova parčíku mezi stadionem Hvězda a základní školou Na Dlouhém lánu
Zanedbaná lokalita by se měla proměnit v místo odpočinku, dětských her a společenského setkávání. K tomu by bylo třeba obnovit trávník, vysadit stromy a menší jedlý sad, časem i tůňku nebo malý amfiteátr. Prostor by sloužil nejen veřejnosti, ale také sousední škole.

Rozšíření dětského hřiště na náměstí Před Bateriemi
Náměstí Před Bateriemi je zatravněná plocha osázená stromy, která je již nyní využívaná místními dětmi i žáky z okolních škol, ať už v rámci výuk, odpolední družiny, nebo sportovci z Tatranu Střešovice. Bylo by proto dobré ho rozšířit o nové balanční a koordinační prvky, lavičky a sedátka, aby vyhovovalo dětem ve věku 6 až 14 let.

Malované hřiště u ZŠ TGM v Ruzyni
Sportoviště na školní zahradě u ZŠ TGM v Ruzyni je přístupné o víkendech i prázdninách, a proto hojně užívané, nejčastěji pro míčové hry nebo na inline bruslení. Doplnit by ho mohly malované prvky – hry na chodník na asfaltu a zámkové dlažbě na školní zahradě.

Nové lavičky pro Dědinu
V loňském roce bylo ze sídliště Na Dědině odstraněno několik starých dlouhých dřevěných lavic, které sloužily místním jako oblíbená místa k odpočinku. Nahradit by je mohly nové z městského mobiliáře.

Břevnovská knihobudka
Do prostoru břevnovského Drinopolu by se hodila knihobudka, která nejen podpoří zájem o čtení, ale také bude fungovat jako estetický, designový prvek sloužící k vylepšení veřejného prostoru. K jejímu zpracování proto budou přizváni břevnovští umělci.

Dětské hřiště Chotkova
Schované klidné dětské hřiště Chotkova kousek od Pražského hradu je jediným v této lokalitě, ovšem jeho zařízení je zastaralé, chybí toaleta i oplocení. Hřiště se zastaralým vybavením, bez toalety, bez oplocení, bez moderních prvků ke hře pro děti. Zasloužilo by si revitalizaci a dovybavení herními prvky, TOI toaletou, stoly a lavicemi pro dospělé.

Lavičky k odpočinku
Senioři Prahy by ocenili několik laviček, které jim dovolí odpočinout si, když se vracejí od zastávky tramvají či autobusů s nákupy. Anebo jen chtějí posedět na ulici a sledovat dění kolem sebe. Jde o umístění v ulicích Šlejnická, Dejvická, v Podbabě a přilehlém okolí Vítězného náměstí.


Velké nápady

Altán na Dědině
Altán by měl sloužit k posezení a odpočinku místních obyvatel, neboť na Dědině nejsou místa, kde se dá posedět při špatném počasí. Na místo, kde by altán mohl stát, vedou schody a následně cesta.

Břevnovský kulaťák – 995 m2
Břevnov si zaslouží nové klimaticky odolné stromy, před popelnicemi u parčíku živý plot. Polorozpadlé lavičky by měly nahradit nové a moderní, které by v tomto prostředí vypadaly lépe.

Nový život parku Willyho Brandta
Návrh je rozdělen na tři části, které lze realizovat postupně. Obnovit by se tady mělo fotbalové hřiště, park pro děti a seniory by nabízel velké pískové dětské hřiště, vyhlídku dovnitř parku i do údolí, pítko a posilovací stroje pro seniory. Do parku by měl být bezbariérový přístup. Obnovu by si zasloužil také mobiliář, tedy lavičky, koše a veřejné osvětlení.

Hlasování probíhá od 30. dubna do 31. května.
Hlasující musí disponovat mobilním telefonem, protože hlasování bude probíhat elektronicky prostřednictvím aplikace.

Veškeré informace najdete na https://www.napadprosestku.cz/.