Mlatová rabátka kolem stromů

náhled souboruSází-li se strom, vždy kolem něj musí zůstat kruh či čtverec, kde neporoste ani tráva, ani květiny. Zbytečně by mu odebíraly hlavně vodu.

Toto pravidlo platí pro stromy pěstované doma na zahradě i v ulicích měst. Liší se však způsoby, jak následně okolí stromu upravit a pečovat o něj. Zatímco doma zahradníci kruh poctivě plejí, ve veřejném prostoru se ideální varianta hledá. V historických centrech měst se používaly kovové mříže. Ovšem nezřídka se kradly a vzrostlé stromy v nich byly zavřené jako v kleci, což se stalo třeba v Jaselské ulici před její rekonstrukcí. Další možností bylo místo zamulčovat, tedy zasypat kačírkem, štěrkem či kůrou. Rabátka ale zarostla po čase plevelem, a protože šlo o sypký materiál, jen těžko se z nich odstraňovaly odpadky a vyhrabávalo spadané listí. Proto se v posledních letech přistupuje v okolních státech k zasypání rabátek mlatem. Jde o propustný materiál, proto se do něj může dobře vsáknout voda po dešti i z vsakovacích vaků, k dalším plusům patří tepelná stálost, v horkých dnech se proto tolik nepřehřívá a nevysušuje okolí stromu. Zároveň jde o rovný povrch, který umožňuje mezi stromy postavit stoly a židle a instalaci předzahrádek. Mlatové rabátko je již delší dobu v Bubenečské ulici, nově se tento způsob úpravy okolí stromů zvolil v Jaselské při její rekonstrukci. Z okolí stromů byl odstraněný makadam, tedy drobné kamínky, a místo nich firma zasypala rabátka vrstvou mlatu, která má po zhutnění čtyřcentimetrovou tloušťku. „Tento způsob úpravy rabátek správce komunikací preferuje, a tak bychom si na něj asi měli zvyknout. Nicméně domluvili jsme se na okrovější variantě mlatu, tak aby občané neměli pocit, že se kolem stromů sype cement,“ vysvětluje předseda komise dopravní Vladimír Šuvarina (ODS).  
Úpravy v Jaselské ulici kontrolovala v úterý 25. května i Česká inspekce životního prostředí, která byla upozorněna, že zde dochází k poškozování stromů. Žádné pochybení nenašla a v protokolu o provedené kontrole uvádí, že „z inspekčního šetření vyplynulo, že se jedná o povrchovou úpravu v okolí stromů, během šetření nebylo zjištěno, že by měl být dotčen kořenový systém stromů.“