Pokračuje výměna přístřešků na zastávkách

náhled souboruPokračuje výměna přístřešků a laviček na zastávkách MHD. Rozhodl o ní pražský magistrát poté, co na konci roku 2021 vypršela smlouva se společností JCDecaux, která se o městský mobiliář do té doby starala.

Na odstranění starého přístřešku a instalaci nového je potřeba standardně čtrnáct dnů. Pokud se některá výměna protáhne, většinou to je kvůli neočekávané kolizi sítí, což se stalo u zastávky V Podbabě, nebo dalším nestandardním situacím. Jako například u zastávky Malý Břevnov, kde bylo nutné kromě přístřešku vyměnit i sedmdesát metrů dlouhé zábradlí. Rekonstrukce byla možná jen o jarních prázdninách a za týden se nestihla – firma sice postavila přístřešek, ale nové zábradlí vyměnila pouze z poloviny. Na zbytek dojde až o letních prázdninách. O něco dříve se hotové zastávky dočkají cestující na zastávce Sídliště Červený Vrch, která se nachází na Evropské. „Magistrát hlavního města ani policie nám nedovolily provádět práce celých čtrnáct dnů, získali jsme pouze čtyři hodiny, což stačilo jen na odstranění přístřešku, nikoli instalaci nového. Ta by měla být dokončena v dubnu, práce bychom měli zvládnout ve zkrácené lhůtě během dvou víkendů,“ vysvětluje Tomáš Novotný z Technologie hlavního města Prahy – firmy, která výměny provádí.


Výběr přístřešku se řídí normou
O vzhledu přístřešků rozhodla mezinárodní soutěž, kterou vyhrálo studio Olgoj Chorchoj. Navrhlo patnáct variant přístřešků, z nichž se nejvíce využívají tři – přístřešek s velkými bočnicemi a lavičkou, případně jeho varianta s krátkými bočnicemi a s lavičkou. Do úzkých prostor pak přístřešek bez bočnic a bez lavičky. „Je škoda, že nově platná norma, kterou se projektování zastávek v současnosti řídí, zpřísnila omezení pro umístění doprovodného mobiliáře. Z toho důvodu tak u některých zastávek chybí lavičky a odpadkové koše, ačkoliv tam doposud byly. Věřím, že se tyto nedostatky podaří pořizovateli postupně také vyřešit,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu. Norma totiž nařizuje dodržet minimální šířku pro průchod cestujících 1,7 metru. Pokud to prostor umožňuje, instalují se přístřešky s bočnicemi a lavičkami, aby měli cestující co největší komfort. Tam, kde místo chybí, se dávají pouze přístřešky.
Proč k výměně přístřešků dochází a neprodloužila se smlouva s předchozí firmou? „Soukromá společnost, která je vlastnila, na na ně umisťovala reklamu. Reklamu však umisťovala také na stovky dalších míst po Praze v rámci různých reklamních vitrín v pěších zónách anebo billboardů. Město kvůli tomu bylo vydíratelné, jak velké množství dalších míst pro reklamu bude obsazeno,“ vysvětluje opoziční zastupitel Jan Chabr (TOP 09), který v minulém volebním období působil na magistrátu hlavního města jako radní pro majetek. Jak dodává, i přes obtíže s výměnou na některých místech, je dobře, že zastávky nyní bude vlastnit Praha, bude je moci do budoucna rozšiřovat a také určovat množství, ale i případnou podobu reklamních ploch ve městě.


Do deště i horka
Nové přístřešky na zastávkách mají poskytnout komfort jak v zimě a při špatném počasí, tak během horkých letních dnů. Střechy mají vyrobené ze skel typu Planibel Dark Grey, což je zatmavené sklo, které propouští méně slunečního záření.
Zelenou střechu, která stínila jako pilotní projekt třeba zastávku na Hradčanské, nebude mít žádný přístřešek, nebyla součástí designérské soutěže. Naopak na některých zastávkách se objeví fotovoltaické panely, které by mohly dobíjet informační odjezdový panel. Ten ukazuje, kdy bude odjíždět která tramvaj. V Praze 6 se plánují v devíti přístřešcích, na dalších patnácti zastávkách by měly stát samostatné odjezdové panely. O tom, na kterých místech se informační panely objeví, rozhoduje organizátor hromadné dopravy v hlavním městě – společnost Ropid. Řídí se při tom nejen počtem cestujících, kteří zastávku využívají, ale také třeba tím, zda je k dispozici přívod elektrické energie. Instalace odjezdových panelů je plánovaná až na letní měsíce 2023. Konstrukce přístřešků je na jejich doplnění už připravena.
Harmonogram plá­novaných výměn v Praze 6 najdete přehledně na interaktivní mapě v rámci šestkového ­geoportálu.

Víte, že na některých zastávkách chybějí lavičky, koše nebo přístřešky, i když je tam na ně dost místa? Jsou umístěné daleko nebo překážejí? Své nápady na zlepšení můžete posílat radnímu pro dopravu na e-mail ohrubes@praha6.cz.