Na Šestce vzniknou další tři komunitní kompostéry

náhled souboruPraha 6 pokračuje spolu s organizací Kokoza v rozšiřování komunitního kompostování. K prvním třem kompostérům z roku 2021 přibydou další tři, kam můžete umístit rostlinný odpad ze zahrady i z vlastní kuchyně.  

„Společné kompostéry vedou nejen ke snižování množství směsného odpadu končícího ve spalovně, ale také motivují ke sběru bioodpadu, který tvoří až čtyřicet procent odpadů v domácnosti a z něhož vznikne hodnotná surovina. Kompostér zároveň podporuje komunitní život lidí, které spojuje nejen nadšení pro kompostování,“ říká Petr Palacký (Zelení), radní pro životní prostředí a klima. Jeden kompostér může sloužit až padesáti domácnostem.

Břevnov, Vokovice a Petřiny
K prvním třem kompostérům, které už fungují na sídlišti Červený Vrch, ve vnitrobloku ve Velflíkově ulici a na Petřinách, nově přibydou další tři. Najdete je ve vnitrobloku Břevnovská vedle hřiště, ve Vokovicích v ulici Arabská v parku před Českou školní inspekcí a na Petřinách v parku v ulici Volavkova.
Sousedé z těchto lokalit tak budou brzy moci do kompostérů zdarma ­ukládat vytříděný bioodpad, který se poté změní na kvalitní hnojivo. Vý­sledný kompost lze využít pro pěstování v zahradě nebo péči o zeleň kolem vašeho domu. Všechny kompostéry mají tři komory – do jedné se biodpad ukládá, v druhé probíhá přeměna na kompost a ze třetí se hnojivo odebírá. Nádoby jsou opatřeny uzamykatelným zámkem na kód a jsou vyrobeny z modřínového dřeva v integrační dílně Kokozy, která zaměstnává osoby s duševním onemocněním. „Náš tým bude zpočátku uživatelům kompostérů k dispozici, aby poradil, co a jak do nádob ukládat, jakých chyb se vyvarovat, nabídneme praktické ukázky i online podporu, díky které zvládne kom­postovat opravdu každý,“ říká Soňa Houžvová z Kokozy.

Chcete se stát správcem kompostéru?
Každý komunitní kompostér potřebuje své správce, kteří dohlížejí na správný průběh kompostování. Správci jsou vždy dva pro každou lokalitu a kompostovací konzultanti z Kokozy jsou jim po celou dobu oporou. Pokud vás láká stát se správcem kompostéru, napište to do přihlašovacího formuláře.