Praha 6 otevírá odpočinkovou plochu Džbán Park

náhled souboruRelaxace u vodní nádrže Džbán bude letos příjemnější. Městská část totiž připravuje na jižním břehu odpočinkovou plochu Džbán Park, bez oplocení a s vstupem zdarma pro všechny.

Poté co v loňském roce společnost Molepo, vlastník většiny pozemků kolem nádrže, uzavřela koupaliště Džbán, chybělo lidem, kteří se u této vodní plochy rekreují, potřebné zázemí. Během letošního léta by měla být situace lepší. „Radnice se rozhodla uzavřít nájemní smlouvu se soukromým vlastníkem, který nám pronajímá část svého pozemku o velikosti dva a půl tisíce metrů čtverečních na jižním břehu vodní nádrže. Zde chceme připravit odpočinkovou plochu, která lidem nabídne zázemí pro rekreaci,“ konstatuje starosta Jakub Stárek (ODS). Jde o pilotní projekt, u kterého radnice počítá s vylepšeními v dalších letech, a to na základě komunikace s občany a dle výsledku sezóny 2023.

Občerstvení a hygienické zázemí
Že se kolem Džbánu něco děje, si mohli lidé všimnout už během jara. Na pozemku se odstranily náletové dřeviny, došlo k bezpečnostnímu prořezání těch stávajících a úklidu – vše zajišťoval a kontroloval odbor dopravy a životního prostředí. Následně městská část vypsala výběrové řízení na provozovatele, kde stanovila podmínky, a tím i pravidla pro fungování odpočinkové plochy. „Provozovatel se tady zavazuje přímo u břehu nabídnout lehátka k odpočinku a opalování, připravit aktivity rodinného typu, sportovní vyžití nebo mobilní stánek s občerstvením. V areálu bude naopak zakázána jakákoli reprodukovaná či zesilovaná hudba,“ vyjmenovává Štěpán Barták (PRAHA 6 SOBĚ), zastupitel odpovědný za veřejný prostor a areál Džbán. Veškeré aktivity a produkce, například zpívání při kytaře u ohýnku, musejí skončit do 21. hodiny. Odpočinková plocha bude v provozu od druhé poloviny května do konce září každý den od 9 do 22 hodin.
Pro letošní rok se neplánují žádné terénní úpravy, stavby, ani oplocení pozemku. Návštěvníci budou mít k dispozici mobilní toalety, které zajistí městská část, o čistotu a úklid celé plochy se bude starat provozovatel. Po dohodě s majitelem pozemku se městská část zavázala k tomu, že zde nebude žádná půjčovna loděk, šlapadel a jiných plavidel. Ačkoli
o jedné výjimce potvrzující pravidlo se uvažuje – právě v této části by chtěla nechat Praha 6 postavit desetimetrové molo, a poté jednat s hlavním městem a dopravním podnikem o zprovoznění přívozu směrem k severozápadnímu břehu. Rozšířil by možnosti rekreace v této oblasti, lidé by se od ­Evropské ulice do Šárky dostávali nejen pěšky či na kole, ale také po vodě.

Kvalita vody
Příprava Džbán Parku probíhá ve spolupráci s hlavním městem, které má ve správě vodní plochu, a tamním odborem ochrany prostředí. „Na Džbánu se loni poprvé přemnožily sinice, v předchozích letech s nimi problém nebyl. Opatření, aby se to neopakovalo, se dělá spousta,“ říká Jiří Karnecki, specialista vodních toků magistrátu hlavního města Prahy, a vyjmenovává: „Například revitalizace Šáreckého potoka a otvírání zaklenutých úseků výrazně přispívá ke zlepšování kvality vody a zvyšuje její samočistící schopnost.“ Příčinou loňského zhoršení kvality vody bylo počasí a bouřky, které vyplavily Hostivické rybníky – Litovický, Břevský a Kalu – čímž do Džbánu doplavaly jak zárodky sinic, tak fosfor a dusík, což jsou nezbytné živiny pro jejich růst. Není vyloučeno, že podobná situace by mohla nastat i letos. Pro boj se sinicemi ovšem platí, že nelze na jejich odstraňování pracovat, když se objeví, účinná jsou pouze preventivní opatření. „Těch existuje několik, cenově přijatelná jsou dvě: ultrazvukový vysílač a koagulační techniky pro vázání fosforu ke dnu nádrže. Ani jedna tato technika ale nemusí pomoci, záleží na mnoha faktorech, a obě řešení jsou vždy jen dočasná, mají efekt v řádu jednotek měsíců,“ konstatuje Štěpán Barták a dodává, že jakmile městská část začne úspěšně podporovat rekreační aktivity na Džbánu, tak i hlavní město bude více podporovat investice na zlepšení kvality v této vodní nádrži.

Jak se do parku dostanete?
K Džbán Parku se můžete dostat dvěma způsoby – hromadnou dopravou nebo autem. V prvním případě bude nejlepší vystoupit na zastávce Nad Džbánem, odkud se projdete pěší cestou až k odpočinkové ploše, trasa není delší než dvě stě padesát metrů. Řidiči mohou nechat své vozy na parkovišti vodní nádrže Džbán, u vchodu do bývalého koupaliště na severovýchodní straně. Parkoviště patří firmě Molepo a také hlavnímu městu Praha, parkování je zde zadarmo, a tak to také zůstane.
Rozhodně by se návštěvníci neměli snažit zaparkovat v ulici Osamocená, která je odpočinkové ploše nejblíž. Zakázána je reprodukovaná hudba, obyvatelé této ulice by měli být před běžným hlukem dostatečně chráněni. „Myslím, že zřízení odpočinkového parku zvládneme, určitě mu chceme dát šanci. Jediné, z čeho máme obavu, jsou auta odstavená v naší ulici a nepořádek všude kolem,“ říká Kateřina Vitásková, která v této ulici bydlí a účastnila se za místní jednání na radnici. Plán na zřízení Džbán Parku radnice obyvatelům ulice Osamocená představila v předstihu a dohodla se s nimi, že další schůzka se bude konat ještě před prázdninami, kdy už bude možné vyhodnotit první týdny provozu. Radnice místním lidem slíbila, že pokud by se situace v ulici zkomplikovala, zřejmě by přistoupila k regulaci vjezdu.