Do knihovny pro kulturu a vzdělání

náhled souboruV Praze 6 se nachází čtyři pobočky Městské knihovny v Praze – Břevnov, Dědina, Dejvice a Petřiny. Kromě tradičních služeb, jako je půjčování knih, časopisů nebo hudebních či filmových nosičů nabízí i množství kulturních a vzdělávacích akcí, například přednášek, workshopů, autorských čtení, komentovaných vycházek – velká část této nabídky je zdarma. 

Na pobočce Dědina se konají pravidelné dílny nejen pro děti, ale také pro dospělé. Každý workshop je zaměřen na konkrétní výtvarnou techniku či téma. Vyrobit si tak můžete plstěné výrobky, zkusit malovat na přírodní materiály nebo objevit kouzlo quillingu. Během roku zde probíhají například cestovatelské přednášky anebo vycházky s literárními autory – chodci.
Pobočka Břevnov je výjimečná svým komunitním prostorem – klubovnou, která je zároveň galerií umožňující výstavy místních umělců, ale také studentů z okolních škol a spolků. Velmi populární jsou zde divadelní představení pro děti, které připravují knihovnice. Každý týden ve čtvrtek se koná kroužek šachů pro děti. Senioři mohou přijít do knihovny poradit se, jak na digitální technologie, knihovnice ve spolupráci se spolkem Moudrá sovička poskytují poradenství v otázkách moderních technologií, tedy třeba jak ovládat počítače či mobilní telefon.
Pobočka Dejvice sídlí v budově NTK a láká především na kreativní dílny zaměřené na výtvarné umění. Cyklus pravidelných dílen je spíše pro starší děti, které se chtějí dozvědět více o konkrétním výtvarném slohu. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet různé techniky k danému období sahajícímu do historie. I zde funguje poradna pro seniory s Moudrou sovičkou. Dalším zajímavým cyklem jsou přednášky o historii literatury, takzvaná Literární setkání. Dejvice nabízí také výměny rostlin v otevírací době pobočky po celý rok. Kromě toho se konají swapy s dalším sortimentem věcí k výměně, například školních potřeb a knih. Pobočka Dejvice se také podílela na vzniku hledačkových her Stromová stezka a Legendární Praha.
Na nově otevřené pobočce Petřiny můžete zajít do kina, na přednášku, na workshop, mezi pravidelnými akcemi najdete například kvízová posezení, šachový kroužek pro děti, výtvarné dílny, trénování paměti pro seniory, filmařské kurzy, program pro maminky s malými dětmi a další zajímavé akce.
Podrobné programy najdete na mlp.cz/akce.