MasterChef vařil dětem

náhled souboruTato výzva se zrodila během šestkové soutěže Zlatá vařečka, kde byl jedním z porotců – zvládne finalista soutěže MasterChef uvařit několik set obědů pro děti i personál? Jak se všichni mohli přesvědčit začátkem prosince ve školní jídelně ZŠ Marjánka, dokázal to.

Luboš Novotný, z televize známý jako Lubina, připravoval spolu se školními kuchařkami 550 obědů, a to za cenu, za kterou to musí kuchařky ve školních kuchyních zvládat každý den. Společně nachystali svatební polévku s játrovými knedlíčky a nudlemi, jako hlavní chod si děti mohly vybrat vepřovou roládu s pečenými bramborami nebo špagety aglio olio a k tomu náležel ještě zákusek, bramborové šišky s mákem. „Chtěli jsme i tímto způsobem ukázat, jak náročná je práce ve školních jídelnách a upozornit na to, jak je finančně podhodnocená,“ vysvětluje místostarostka pro školství Mariana Čapková (PRAHA 6 SOBĚ).

Děti by chtěly opakování
Oběd byl zážitek nejen pro děti a kuchařky, které sice měly na začátku trému, ale poté vařily ve skvělé atmosféře. Zkušenost to byla i pro finalistu soutěže MasterChef: „Vstával jsem snad ve čtyři hodiny ráno, abych byl už kolem páté ve škole. Musím říct, že všechny kolegyně, s nimiž jsem dnes strávil skoro celý den, mají můj obrovský obdiv,” říká Luboš Novotný. Jeho snahu patřičně ocenily i děti.
„Roláda s bramborami a byla moc dobrá, stejně jako od maminky,“ pochválila oběd Eliška ze třetí třídy. Úspěch mělo i druhé jídlo. „Špagety si dávám v jídelně pravidelně, protože mi chutnají, ale tyhle byly mnohem lepší,“ zhodnotila sedmačka Tereza, která by si přála, aby se akce opakovala a Lubina se do školy opět vrátil vařit.
A jak bude stravování ve škole pokračovat? Pokrmy, které mají děti rády a upřednostňují je, by se měly v nabídce i nadále objevovat. „Zároveň ale vedoucí kuchařka i vedoucí školní jídelny spolu s naší nutriční terapeutkou hlídají, nejen aby splňovaly zásady takzvaného spotřebního koše, ale aby byla jídla také vyvážená, zdravá a přitom chutná,“ dodává ředitelka školy Anna Niklová.