Spolubydlení studentů a seniorů

náhled souboruMezigenerační spolubydlení je projekt, který pomáhá všem – studenti získají dostupné bydlení a senioři k sobě mladého člověka, který je podpoří při manipulaci s moderní technikou, vyjde si s nimi na vycházku, sežene film, který chtějí vidět. V Praze 6 už pokračuje třetím rokem.

„Seniory pokládáme za důležitou součást komunity obyvatel Prahy 6 a snažíme se napomáhat soudržnosti všech generací,“ charakterizuje projekt místostarosta pro zdravotní a sociální politiku Marián Hošek (KDU-ČSL).

Kovidové začátky
Když na podzim roku 2021 spolubydlení v domech s pečovatelskou službou začínalo, doznívalo ještě kovidové období a s ním spojená omezení. „V té době se na mě senioři obraceli hlavně tehdy, když měli problémy s moderními technologiemi, potřebovali pomoci nastavit nějakou aplikaci do telefonu, něco jim nefungovalo na počítači,“ říká student Zdeněk, který se věnuje obyvatelům v DPS Šlejnická. „My jsme toto prvotní období využili k úklidu knihovny, kterou jsme vytřídili a přerovnali, vyřadili svazky, které tam byly vícekrát nebo o ně nikdo neměl zájem,“ doplňuje Tomáš, který je spolu s přítelkyní Míšou k dispozici seniorům v Liboci. Během té doby, co se věnovali knihovně, se za nimi senioři postupně začali zastavovat, povídat si, říkat svá přání a nápady. Po třech letech tak projekt funguje ke spokojenosti studentů i seniorů.
Dneska studenti připravují obyvatelům bohatý program, kterého se dohromady účastní desítky z nich. „Studenti v DPS jsou v podstatě jediný inovativní projekt v sociální oblasti, který v Praze 6 za dlouhá léta vznikl, Piráti ho považují za velmi užitečný a kvalitní a v komisi pro sociální a zdravotní otázky se v minulém volebním období na jeho zavedení významně podíleli,” připomíná zastupitelka Tereza Hubáčková (Piráti). Na to reaguje Marián Hošek: „Souhlasím s tím, že spolubydlení seniorů a studentů je velmi užitečný a kvalitní projekt. Nikoli jediný. Praha 6 pomáhá svým občanům i jinde a jinak, připomněl bych například bydlení pro seniory ohrožené sociálním vyloučením v DPS Liboc nebo na podzim spuštěné a velmi oblíbené a využívané senior taxi.“

Projekt pro čtyři studenty
Na začátku městská část vyčlenila na spolubydlení jednu garsoniéru v DPS Šlejnická, do Liboce umístila dva páry. Loni na podzim se to změnilo – ve Šlejnické bydlí dva studenti, v Liboci zůstal jeden pár. „Určitě to ale nebude znamenat, že program pro seniory nějak ošidíme. Když jsme byli dva páry, akce a činnost jsme si mezi sebe rozložili, nyní je plánujeme sami. Určitě budeme i nadále organizovat společné akce, oblíbené promítání filmů a zůstaneme seniorům k dispozici v knihovně, kam si zvyklo pravidelně chodit deset obyvatel domova, další přibývají,“ dodává Tomáš.

Vycházky, promítání, žárovky
Podle dohody by se studenti měli věnovat seniorům deset hodin měsíčně. Na tuto dobu také plánují svůj program. „Postupně jsme objevili určitou zlatou střední cestu mezi tím, co nabízím já a co si obyvatelé těchto domů přejí. Ti aktivnější chtějí chodit na vycházky a kratší výlety, věnujeme se jednodušším sportům jako jsou pétanque a kroket. Ti, co se nemohou tolik pohybovat, uvítají deskové hry, promítání dokumentárních filmů,“ vyjmenovává Zdeněk, které místní zaujal i svou hrou na kytaru. Tím jeho práce pro seniory nekončí a rozhodně mu zabere více než požadovaných deset hodin měsíčně. „Když někomu nefunguje telefon, přijdou kdykoli, když o víkendu praskne žárovka a údržbář není k dispozici, jdu ji vyměnit,“ dodává. Jeho činnost i samotnou přítomnost oceňují i senioři: „Je naprosto skvělý, už jsme si na něj zvykli, jako by sem patřil odjakživa,“ říká jedna z obyvatelek DPS Šlejnická.
Nově k němu přibyl Jan, student DAMU. Městská část ho vybrala ze čtyřiceti zájemců, kteří se loni o místo hlásili. „Jednak jsem řešil bydlení a také jsem měl s dobrovolnictvím zkušenosti ze skautingu, které jsem si chtěl rozšířit,“ vysvětluje Jan, proč se o spolubydlení ucházel. „Vzhledem k oboru, který studuji, povídám si se seniory o literatuře, poezii, knihách a spisovatelích. Také pro ně připravují tvůrčí a rukodělné dílny,“ dodává.
Projekt spolubydlení je určen pro studenty prezenční formy vysokoškolského studia nebo prezenční formy vyššího odborného studia v Praze.