Kytarový festival vyzdvihne etnohudbu

náhled souboruFestival akustické kytary „Kytara napříč žánry“ si během sedmi let existence vydobyl na české hudební scéně výlučné postavení. V letošním osmém ročníku se také mnohem více dotkne Prahy 6. Zahajovací koncert, který se uskuteční v Dejvickém divadle, zaštítil starosta Tomáš Chalupa. Další koncerty významných kytarových virtuózů si bude možné poslechnout v Písecké bráně nebo v KC Kaštan.

„Každý rok je kladen důraz na jiný hudební směr, i když jiné žánry nejsou zanedbávány. Letos chceme představit kytaru z oblasti etnické hudby. Na koncertech vystoupí špičkoví hudebníci, kteří mimo jiné spolupracují s proslulými skupinami jako jsou YES, The Cranberries či Aerosmith,“ říká Stanislav Barek z pořadatelské agentury Taktika Muzika.

Na zahajovacím koncertu 9. října v Dejvickém divadle se představí italský kytarista Peppino D’Agostino, který vydal alba v Evropě a USA, kritiky velmi dobře přijatá. Hraje blues, jazz, rock, impresionismus. Na koncertu vystoupí i Darko Jurkovič, hráč ovládající kytarovou techniku “two hands tapping“. Spolu s vynikajícím kontrabasistou Františkem Uhlířem a hráčem na bicí nástroje Jaromírem Helešicem tvoří trio, které v současnosti patří k tomu nejlepšímu, co můžeme dnes v Evropě slyšet.

12. října bude D’Agostino znovu koncertovat v Písecké bráně. Koncert plný blues, ragtime, jazzu a perské hudby doplní Shahab Tolouie, Michal Müller, Adib Ghali a zpěvačka Martha Elefteriadu.

Další Ital Andrea Benzoni, koncertující po celém světě jako sólový kytarista, vystoupí 15. října v Kaštanu. Vyučuje hudbu na vlastní škole a říká, že je schopen zahrát melodii, harmonii, rytmus a někdy i bas dohromady. Na jedné skladbě ukazuje, na každém koncertě, jak taková úprava vzniká.

Festival se koná na různých místech republiky až do 27. listopadu, kdy jej v Obecním domě uzavře představitel umění flamenca Vicente Amigo. Španělský mistr tohoto oboru se účastní světových prestižních festivalů.

 

Italský kytarista Andrea Benzoni předvede své umění v kulturním centru Kaštan. V rámci festivalu Kytara napříč žánry vystoupí v říjnu v Praze 6 řada českých i zahraničních umělců.