Nenaplněné projekty jsou strašákem Prahy 6

náhled souboruOšklivá žlutá ohrada kolem pozemku u křižovatky Horoměřické a Liberijské ulice stojí přes deset let. Tehdy se poprvé objevil projekt na stavbu nákupního komplexu s byty, ale nikdy se neuskutečnil.

Postupně pozemek měnil vlastníky i investory. Lidé bydlící v  okolí se těšili, že ohrada konečně zmizí, když se na tabuli objevila fotografie budoucího komplexu Evropská City s nápisem coming soon (již brzy). Přestože stavba měla letos začít, pozemek dál zarůstá křovím. „Pozemek patří soukromému majiteli. Firma Paleg má územní rozhodnutí i stavební povolení. Nemáme však žádné prostředky, kterými bychom majitele donutili, aby začal stavět. Radnice s projektem souhlasila, na přání investora se ještě upravoval,“ říká radní pro územní rozvoj Jiří Hermann a dodává, že je to škoda, neboť v lokalitě citelně chybí větší nákupní centrum. Jedinou viditelnou akcí byla demolice trafostanice. Co bude dál? „Momentální zdržení projektu Evropská City je způsobeno tím, že dochází ke změně v akcionářské struktuře firmy Paleg. Předpokládáme, že projekt by se měl rozběhnout nejpozději začátkem příštího roku,“ tvrdí Renné Trnková, výkonná ředitelka společnosti.

Z prodejny ruina

Žlutá ohrada však není jediná. Dalším strašákem je bývalá prodejna firmy Zeman a Zeman o pár set metrů dál při Evropské ulici. Objekt je také v soukromých rukách. Ve zbořeništi, které majitel dlouho neměl zajištěné, se scházeli narkomani a bezdomovci. Od jara je objekt oplocený. Že by se konečně začalo něco dít? „Poprvé po deseti letech se to začalo hýbat. Poslední majitelé s námi konzultovali studii a na místě by měla vyrůst kancelářská budova. Pokud vyřídí všechna povolení, stavba by mohla začít na jaře příštího roku,“ doufá radní Jiří Hermann.

Vily nemají projekt

Mnohem hůře jsou na tom domy u Sparty při ulici M. Horákové. Radní Prahy 6 trápí mizerné vyhlídky. K prapůvodnímu projektu firmy Lordship –  komplexu o sedmi patrech – vydala Praha 6 negativní stanovisko a magistrát jej také zamítl. V současnosti není projekt žádný. „S vlastníkem jsme zahájili správní řízení a opakovaně jej vyzýváme, aby vily uvedl do řádného stavu,“ říká radní Hermann s tím, že se množí stížnosti od občanů a firem ze sousedství, že se z kdysi luxusních vil stalo neobydlené doupě pro bezdomovce. Podle vedoucího stavebního odboru Petra Malotina radnice v podstatě nemá žádné možnosti, jak donutit vlastníky stavět v termínu. „Pokud mají stavební povolení, mohou žádat o jeho prodlužování, třeba z finančních důvodů,“ říká. Jediným nástrojem je právo radnice pokutovat vlastníky za neudržovaný pozemek, na budovy se však toto nevztahuje.

Kajetánka má lepší vyhlídky

Po dlouhých letech se také blýská na lepší časy parku a usedlosti na Kajetánce.

Park je již několik let v dezolátním stavu, přilehlé garáže jsou uvnitř ohořelé, plné množství odpadků a nocují v nich bezdomovci. „Na základě opakovaných výzev odboru péče o prostředí zajistil současný vlastník nemovitosti a přilehlých pozemků odstranění alespoň části různorodých skládek odpadu, zabezpečil oplocení a garáže proti vstupu nepovolaných osob,“ říká radní Hermann s tím, že majitel spolu s městskou částí připravuje projekt rehabilitace celého území. Na místě při ulici Na Petynce by měly vyrůst tři domy, které budou svým charakterem odpovídat stávající zástavbě, v místě nynějších garáží vyroste další dům. „Vlastník, spolu s novou výstavbou, slíbil rekonstruovat celou usedlost Kajetánka, která je v havarijním stavu. Opraví také oranžerii a parkové rybníky,“ vysvětluje Jiří Hermann a dodává, že projekt se rozjíždí po 15 letech. Celý návrh rekonstrukce i nových staveb nechala radnice posoudit fakultou architektury, která jej pokládá za vhodný pro danou lokalitu.