Praha 6 v pohybu

V Praze 6 se v září hodně sportovalo. Hned druhý zářijový víkend se sešlo najednou několik významných sportovních akcí. Patří mezi ně Pražská Padesátka na horských kolech nebo běžecké závody ve Hvězdě a na Ladronce, které mají své stálé příznivce. V září se také na Hanspaulce tradičně putovalo Šáreckým okruhem. Akci přálo počasí, a tak se dobře bavili děti i rodiče, kterých je každoročně kolem dvou stovek. Na 1. ročník běhu Babím létem nalákala školáky i předškoláky MŠ Libocká.

Břevnovských deset kilometrů v novém

Oblíbenému závodu vytrvalců letos tolik nepřálo počasí, zato mu prospělo několik změn. Start pořadatelé přesunuli do objektu Ladronky, kudy také závodníci probíhali v prvním kole a na dvoře usedlosti byl i cíl závodu. Původních břevnovských 10 mil se zkrátilo na 10 kilometrů. „Díky změně místa jsme mohli připravit mnohem atraktivnější, pestřejší trať, která vede více terénem a vyhýbá se bruslařským drahám,“ řekl pořadatel Josef Kašpar. Ženy běžely jen polovinu, nejúspěšnější byla triatlonistka Gabriela Loskotová, která 5 km uběhla za 19 minut. Z téměř šedesátky startujících mužů si nejlépe vedl Josef Smetana z AC Třešť, který novou trať zaběhl za 33:28. Nejstaršímu účastníkovi závodu bylo 71 let.

%%OPENFOTO("/image/200510_13.jpg",1,0,0,0,1)%%

Padesátka letos na blátě

Masová účast závodníků znovu potvrdila zájem o závod na horských kolech  –  Pražskou Padesátku Kooperativy. Z celé republiky se do Dejvic sjelo přes 1400 cyklistů, kteří za slunečného počasí vyrazili ze startu závodu.Ten je láká hlavně svojí atraktivní trasou – startuje se ve městě na asfaltu, ale závodí se převážně v terénu. Trať byla letos po nočním dešti obzvlášť náročná, cesty byly blátivé. Nejrychleji do cíle dojel Kristián Hynek z Prahy 2, který padesátikilometrovou trať zvládl za 1:42 hod. O pouhých dvacet vteřin za ním dorazili druhý Matouš Ulman a v těsném závěsu třetí Pavel Gonda. Na startu tradičně nechyběl primátor Pavel Bém, který závodil i v týmu Úřadu Prahy 6. Barvy Prahy 6 v závodě nejlépe hájila Hedvika Koubová, v hlavní kategorii byla druhou nejlepší ženou za Janou Kábrtovou. Ceny a poháry vítězům předával starosta Tomáš Chalupa. Jako relaxace posloužila znaveným závodníkům kapela Woodden Shoes malým koncertem v cíli závodu.

%%OPENFOTO("/image/200510_12.jpg",1,0,0,0,1)%%

Ve Hvězdě závodili vytrvalci

Hvězdná desítka přiláká na start do obory Hvězda stabilně kolem stovky běžců. V hojném počtu při letošním ročníku nechyběly ženy, které závodily na stejně dlouhé trati. Ta se točí po rovině po cestách v horní části obory. „Závod pořádáme každý rok týden před Běchovicemi, tak tu běžci vždy otestují svou formu,“ říká pořadatel Jan Rock. Prvním mužem v cíli byl Josef Stolařík.

%%OPENFOTO("/image/200510_10.jpg",1,0,0,0,1)%%

Závod je součástí Hvězdného poháru, který sdružuje všechny běhy v oboře během celého roku. Další se běží v říjnu.

 

%%OPENFOTO("/image/200510_11.jpg",1,0,0,0,1)%%

Bývalá veslařka Jitka Zemanová chodí na Břevnov pravidelně venčit psa a léta již netrénuje. Letos se nechala zlákat k běhu na Ladronce. „Ráda bojuji sama se sebou, chtěla jsem to zkusit,“ řekla spokojeně, když proběhla cílem.

%%OPENFOTO("/image/200510_09.jpg",1,0,0,0,1)%%

Polní a lesní cesty byly po nočním dešti samé bláto. Zvlášť, když se po nich projela tisícovka cyklistů. Někteří byli v cíli k nepoznání. Zablácení závodníci spěchali k cisterně s vodou, kde myli sebe i svá kola.