Radnice nechá soutěžit letecké společnosti

Nárůst provozu na ruzyňském letišti zatěžuje Prahu 6 čím dál více. Na hluk si stěžují dokonce už i obyvatelé Hanspaulky. Jejich domy sice nejsou v hlukovém pásmu, lidé přesto tvrdí, že je v noci budí hluk motorů.

„Radnice se snaží různými způsoby minimalizovat dopad provozu na městskou část,“ říká radní Jiří Hermann. „Momentálně spolu s Českou správou letišť připravujeme vyhlášení soutěže pro letecké společnosti.“ Soutěž by vyhodnotila, jak jednotlivé společnosti dodržují hlukové parametry, trasy příletů a odletů i časové dolety, aby v nočních hodinách nebylo příliš mnoho letů. „To jsou exaktně hodnotitelné údaje. Chceme, aby veřejnost věděla, kdo způsobuje nejvíc hluku. A tím, že to bude veřejné a průběžně vyhodnocované, se společnosti budou snažit, aby nebyly poslední,“ předpokládá Hermann. Radnice má podle něj dost informací o tom, že některé letecké společnosti opakovaně nedodržují  nařízení. Například se jim nechce čekat na dráhu vedoucí nad Přední Kopaninou, proto nahlásí nedostatek paliva a letí přes volnou Bílou Horu. Radnice ověřuje zkušenosti s podobnými soutěžemi ze zahraničí. Plánuje navázat spolupráci letištěm v Edinghburgu, kde soutěž proběhla s pozitivním výsledkem a vedlo to ke snížení hlukové zátěže.

Ještě než se soutěž rozběhne, je už nyní na internetových stranách radnice odkaz, kde mohou občané vidět, které letadlo porušilo parametry a kolik za to dostalo pokutu. Společnosti platí penále za každý překročený decibel nad limit.