Slovo starosty říjen/2005

Otázky pro pana starostu: Zastupitelé obdrželi petici občanů, kteří požadují projednání velkých silničních staveb na území Prahy 6 zastupitelstvem. Bude k této problematice svoláno mimořádné jednání, jak požadují iniciátoři petice? Městská část podporuje zdravý životní styl. V září se uskutečnila akce Plný Džbán na Ladronce a Týden zdravé 6. V čem vidíte hlavní přínos těchto setkání?

Zastupitelé obdrželi petici občanů, kteří požadují projednání velkých silničních staveb na území Prahy 6 zastupitelstvem. Bude k této problematice svoláno mimořádné jednání, jak požadují iniciátoři petice?

Pokud petice splní náležitosti zákona, což se v tomto případě stalo, pak je mou povinností přímo ze zákona, abych zajistil projednání věci na zastupitelstvu. Tak se také stane. Jsem přesvědčen, že podstatné není to, zda to bude jednání mimořádné nebo řádné, ale jiná věc, kterou zástupkyně petentů sdělila. Totiž aby se o věci jednalo v podvečerních hodinách, tedy v době, kdy se může zúčastnit opravdu široká veřejnost a aby čas pro projednání nebyl limitován nějakými dalšími body, tedy aby se dostalo opravdu na každého, kdo chce nějakým způsobem vyjádřit svůj názor. Tomu se pokusím maximálně vyhovět.

Víte, ačkoli lidí, kteří petici podepsali, není málo, neznamená to, že by to byl názor všech občanů. Rád bych, aby na tomto jednání zazněly oba názory, jak těch, co si dostavbu okruhů, vnitřního či vnějšího, nepřejí, tak těch, kteří po těchto stavbách naopak delší dobu volají. Navíc musím říci, že i radnice si pro jednání nechává zpracovávat aktuální data, čísla a podklady. Proto jednání nebude zítra, či pozítří. Předpokládám, že se tak stane v první polovině listopadu. Přesný termín oznámím za několik dní, ještě musím věc konzultovat s kolegy a také se snažíme domluvit vhodné místo. Zasedací sál na radnici je totiž schopen přijmout jen omezené množství lidí.

Městská část podporuje zdravý životní styl. V září se uskutečnila akce Plný Džbán na Ladronce a Týden zdravé 6. V čem vidíte hlavní přínos těchto setkání?

Cílem je ukázat té nejohrozenější skupině obyvatel, tedy zejména teenagerům, že existuje celá řada jiných způsobů trávení volného času, než se poflakovat po ulicích a začít brát drogy. A zároveň jim to sdělit jejich jazykem. Nechceme mentorovat, přikazovat, zakazovat. To by k ničemu nevedlo. Chceme jim nabídnout příklad a nechat na nich, co si vyberou.