Městská část pokvete i příští rok

Starosta Tomáš Chalupa společně s nizozemskou velvyslankyní, paní Idou Leonore Van Veldhuizen-Rothenbücher založili první květinové záhonky pro příští rok. V zahradnických zástěrách zasadili do země na Vítězném náměstí první řádku tulipánových cibulek, které zde vykvetou na jaře.

Nizozemská velvyslankyně připomenula holandské přísloví, které říká: „Řekni to květinou,“ a znamená nejen vyjádření pocitu, ale i vztahu. „Jsem ráda, že se mohu podílet na zkrášlení Prahy 6, kterou mám moc ráda, protože tu vlastně bydlím,“ řekla velvyslankyně. Starosta Tomáš Chalupa prozradil, že akce je jakýmsi začátkem užší spolupráce mezi Prahou 6 a velvyslanectvími na jejím území.

Podzimní výsadbou cibulovin a dvouletek, převážně macešek, pokračuje obecní program Šestka kvete. Dvacet nových záhonů rozmístěných po městské části mělo již na jaře velký ohlas u veřejnosti. Letos na ně bude vysazeno více než 140 tisíc květin – tulipánů, narcisů, hyacintů, modřenců a krokusů. Na Vítězném náměstí by příští rok mělo vykvést 26 tisíc tulipánů. Radní doufají, že si lidé na květinovou výzdobu zvykli a přestanou ji někteří vnímat jako možnost, jak přilepšit své zahrádce. V minulosti se stávalo, že se záhonky, které měly být ozdobou, stávaly středem zájmu vandalů.

Velvyslankyni z Nizozemí, ze země tulipánů, přizval starosta Tomáš Chalupa, aby spolu s ním založila nové záhony pro příští rok.