Posilou Tatranu je švédský střelec s modrou krví

Mužský florbalový tým Tatranu Střešovice vyrazil do boje o šestý titul ligového mistra. V začátku sezóny zatím poráží jednoho soupeře za druhým. I přes to, že se letos musel rozloučit se dvěma kvalitními hráči Janem Freundem a Alešem Jakubkem, kteří odešli hrát do Švýcarska. Získal však obrovskou posilu, vynikajícího útočníka ze Švédska. Je jím JOHAN VON DER PAHLEN. Pětadvacetiletý mladík byl hráčem švédského týmu Haninge IBK, se kterým se stal Vítězem Poháru mistrů 2002 a 2003. V srpnu přestoupil do Tatranu.

Vaše hostování v mistrovském Tatranu bylo označeno za bombu florbalové sezóny. Prý jste momentálně největší posilou týmu, klíčovým hráčem. Cítíte to tak?

Cítím, že tu mám velkou odpovědnost odvádět dobré výkony. Musím dávat góly a nahrávat na ně a zároveň být dobrým příkladem pro mladé hráče. Jeden z důvodů, proč jsem přišel do Prahy, byla právě tato pozice, kterou tu v týmu mám.

Jak došlo k vašemu přestupu do Čech a proč právě do Tatranu?

Celé to vzniklo tím, že jsem pod cizím jménem zveřejnil na českém diskusním fóru drb, že prý Johan von der Pahlen přestupuje do Čech. No a Tatran byl jediný, kdo na to „skočil“ (směje se). Chápu, že mi asi nevěříte, ale opravdu to tak bylo. Jinak jsem měl spoustu nabídek z jiných zemí: z Dánska, Švýcarska i od švédských týmů. Už jsem vyhrál švédskou ligu i Pohár mistrů, takže teď jsem si přijel pro český titul.
 


 

Média vás hodnotí jako špičkového útočníka a vaše dosavadní výkony to potvrzují. Jste spokojený?

Na začátku jsem nebyl, ale tvrdá fyzická příprava přinesla své ovoce. V prvních pěti zápasech jsem dosáhl 7 gólů a 9 asistencí a vedu kanadské bodování extraligy. Nejlepší výkony budu ale podávat až v prosinci. To budu mít nejvíc natrénováno a budu mít nejlepší formu. V prosinci nás čeká spousta zápasů v lize, důležité zápasy českého poháru a od prosincových výkonů se bude odvíjet naše hra na Poháru mistrů v lednu.

V čem vidíte největší plusy Tatranu?

Má mladý tým a má tudíž do budoucna na čem stavět. Mají hodně silný pool partnerů a sponzorů, ale především je v něm cítit určitá vize, díky které si Tatran určitě dlouho bude držet svou pozici na výsluní českého florbalu.

Jaké jsou jeho šance na získání dalšího titulu? Je to výzva i pro vás?

Je hodně složité vyhrávat tituly. Tým musí dlouhodobě držet vysokou výkonnost, nemůže si dovolit výrazné výkyvy. Chtěl bych s týmem dokázat vyhrát českou ligu i český pohár a hrát o medaili na Poháru mistrů.

Jak vás přijali spoluhráči, rozumíte si s trenérem?

Chovají se ke mně opravdu hezky. Ukázali mi spoustu zajímavých míst. V Praze 6 už jsem jako doma, ale byl jsem i na vinobraní ve Znojmě, ve Stodolní ulici v Ostravě.... Jeden z trenérů umí švédsky a druhý je zkušený trenér české reprezentace, takže si rozumíme celkem dobře.

Mimochodem, jak se domlouváte se spoluhráči? Už umíte něco česky?

Neumím ještě moc česky, ale snažím se učit. Hráči mi vycházejí vstříc, spousta z nich anglicky umí dobře a ti, co zatím anglicky neumějí, se dokonce začali učit.

Prý jste se ale nezapojil jen jako aktivní hráč, ale věnujete se i mladším...

Ano to je pravda. Momentálně nejvíc pomáhám našim juniorům, nejen kvůli tomu, že jsou mužskému áčku nejblíž, ale cítím, že mají velký potenciál a mohou z nich být v budoucnu opravdové hvězdy.
 


 

Florbal je ve Švédsku podobně jako v Čechách jedním ze sportů s největší členskou základnou. Vidíte nějaký rozdíl mezi českým a švédským florbalem?

Švédi mají výhodu, protože mají více registrovaných hráčů a standard jednotlivých soutěží je vyšší než v Čechách. Ale Češi se nám každým rokem přibližují. Už tím, že dokázali překonat tradiční světovou trojku – Švýcarsko.

Kde v Praze bydlíte? Co vás tu nejvíce překvapilo?

Bohužel bydlím v Praze 7, ale doufám, že se klubu brzy podaří mi najít byt v Praze 6, abych to měl blíž na Českou zemědělskou univerzitu, kde studuji, i na tréninky do Střešovic a na Kotlářku. Jinak Prahu opravdu miluji. Byl jsem tu předtím už třikrát a Prahu řadím mezi má nejoblíbenější města. Největším překvapením v Praze bylo asi dobré pivo, krásné ženy a příjemné chování Čechů ke mně.

Jste sportovec, ale české pivo vám neuniklo. Už máte oblíbenou značku?

Plzeňský Prazdroj a Budvar mi z piv chutnají nejvíc, i když každé chutná jinak. Ale musím přiznat, že nejvíc jsem si zatím pochutnal na znojemském burčáku.

Ještě bych se ráda zeptala na vaše jméno. Nejen že nezní moc švédsky, ale navíc i dost honosně.

S tím souhlasím. Pocházím z východopruského hraběcího rodu, který sídlil na území baltských států a v pohraničí mezi Finskem a Ruskem. Pahlen je prý řeka, která se nachází někde na tomto území. Takže v mých žilách vlastně koluje modrá krev. Dokonce jsme prý měli velký zámek, než byl po revoluci v Rusku znárodněn a přeměněn na muzeum.