Sídliště Dědina čekají velké změny

Sídliště na Dědině čeká zásadní proměna. Radnice Prahy 6 rozhodla, že toto sídliště se stane prvním, které se chystá komplexně rehabilitovat. Z nudného a nepříliš pohledného území, kterému dominují vysoké panelové domy, by se v krátké době mělo stát příjemné centrum plné zeleně, kde budou lidé nejen rádi bydlet, ale trávit zde i svůj volný čas.

%%OPENFOTO("/image/200511_18.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_17.jpg",1,0,0,0,1)%%

Aby se plány na oživení sídliště zdařily, bylo nutné na něj nahlédnout z různých směrů. Záměrem radnice je v několika fázích zajistit úpravy cest a chodníků, zelených ploch i míst k odpočinku, ale také místa pro parkování. V hromadných garážích by na Dědině mělo vzniknout kolem 300 parkovacích míst.

V dalších fázích dojde na rekonstrukci školy  i obchodního centra. „K revitalizaci sídliště přistupujeme tak, jako k rekonstrukci škol v Praze 6. Chceme území vyřešit najednou jako celek. Tak, aby bylo hotové a mohli jsme se věnovat dalším,“ říká starosta Tomáš Chalupa a dodává, že v dalších letech radnice chystá podobné úpravy i na Petřinách a Červeném Vrchu.

Během krátké doby by mělo na sídlišti, kde žije kolem šesti tisíc lidí, dojít k velmi zásadním změnám k lepšímu. Sídliště je sice nejmladší na městské části, ale jeho původní řešení odpovídá době, ve které vznikalo, tedy v druhé polovině sedmdesátých let. Do jeho oživení bude ve čtyřech fázích městská část investovat celkem 330 milionů korun.

Těsně před dokončením je momentálně první etapa projektu. Panelové domy na Dědině dostávají nová okna, zateplení a barevnou fasádu. „Všechny domy jsme slíbili uvést do srovnatelného stavu,“ uvedla k tomu místostarostka Kousalíková s tím, že část oprav se uskutečnila již dříve. „Probíhají práce na posledních čtyřech dvojdomech.” Za opravy 12-ti podlažních domů zaplatila městská část přes 80 milionů korun.

Nejvýraznějším zásahem do tváře sídliště bude rekonstrukce parteru kolem ulice Ciolkovského. Ta by se měla stát jakousi hlavní třídou, centrem sídliště, ukončenou náměstíčkem a parkem na druhé straně. Přibudou zde dlážděné chodníky, lavičky, kašny a pítka. S projektem se lidé mohou seznámit v informační kanceláři Delta na Dědině, kde je vystaven do 15. listopadu.

%%OPENFOTO("/image/200511_16.jpg",1,0,0,0,1)%% %%OPENFOTO("/image/200511_09.jpg",1,0,0,0,1)%%

Sídliště Dědina podle architektů postrádá orientační body. Na nově vzniklém náměstí před obchodním centrem si lidé brzy budou dávat sraz například „u hodin“.
 

Obnova parteru má Dědinu oživit

Počtem obyvatel je sídliště Dědina malé městečko. Bydlí tu na deset tisíc lidí. Kolem šesti tisíc jich pak žije převážně v deseti panelových domech, soustředěných kolem jedné ulice – Ciolkovského. Samotné domy se nyní opravují, do konce roku budou mít novou fasádu, okna a zateplení. Přesto sídlišti stále řada věcí schází. Chybí chodníky, místa k odpočinku, lidé se nemají kde scházet. Radnice proto připravila projekt, který povede k jeho oživení. Proměna parteru sídliště přijde městskou část na 60 milionů korun.

Sídliště z konce sedmdesátých let je nedořešené a podle architektů neplní své funkce. Jedním ze zásadních nedostatků je jeho uniformita. „Při přípravě návrhu jsme strávili na sídlišti hodně času. Zjistili jsme, že sídliště nemá žádné orientační body,“ říká k projektu architekt Jaromír Kosnar. Nečleněný prostor mezi paneláky je monotónní a nezajímavý, také chybí jednoznačné rozlišení míst, která jsou určena k procházení, ke hraní, nedořešené jsou trávníky. Na nich si lidé sami vyšlapávají chybějící cesty. „Není tu dostatek podnětů, které by vybízely k pobytu jen tak pro radost. Není příjemné se zde procházet nebo se venku s někým sejít s tím, že by byl člověk pyšný na prostředí, ve kterém bydlí,“ domnívá se architekt  Kosnar a dodává, že mezi domy je mrtvo, protože se  lidé nemají kde zastavit, posadit, není tu co pozorovat.

%%OPENFOTO("/image/200511_15.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_14.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_13.jpg",1,0,0,0,1)%%

 Lepší orientace

Vizí starosty Tomáše Chalupy a architekta Kosnara je vytvořit moderní sídliště, které bude mít vlastní styl a řád. Ulice Ciolkovského, páteř sídliště, funguje momentálně spíš jako parkoviště. Nyní by se měla stát alejí, kterou budou lemovat vzrostlé topoly. Na jejím konci před obchodním domem vznikne malé „obchodní“ náměstí. To bude pokračovat až k areálu školy a spojí se v jakousi klidnou pěší zónu. Dominovat mu bude obelisk s hodinami.

Na opačné straně ulice Ciolkovského je v plánu městský park jako místo odpočinku, s lavičkami, houpačkami a také vodní plochou. „Vodní prvky budou úplnou novinkou, ve vnitroblocích jsme nechali umístit pítka, na náměstíčku bude kašna,“ říká starosta Chalupa, který je považuje za přínosné, neboť voda sníží prašnost a zvlhčí vzduch. Posedět bude možné v zahradním altánku. „Na sídlišti jsou opravená dětská hřiště, úplně ale chybí místa pro seniory. Právě na ně projekt také pamatuje,“ upozorňuje radní Jan Holický.

Široké chodníky

Chodníky a cesty někde úplně chybí, jinde jsou příliš úzké. „Vytvoříme logické bezbariérové trasy, širokou pěší zónu, na kterou se lidé pohodlně vejdou s kočárkem i dítětem na tříkolce,“ vysvětluje Kosnar. Cesty budou mít veřejné osvětlení.

Na jedné straně by se mohlo zdát, že ubude část zeleně na úkor nových cest. „Chodníky jsou nutné a současné zelené plochy nejsou upravené k tak, aby na nich někdo trávil volný čas,“ říká architekt. Díky úpravám toto bude jasně rozdělené. Chybějící trávu bohatě nahradí vzrostlá zeleň. Přijde vysadit do parku i do vnitrobloků. Každý dům bude mít také vlastní předzahrádku lemovanou živým plotem. „Budou to takové intimní zóny jednotlivých domů,“ říká Kosnar.

Změny budou razantní

Lidé ze sídliště musejí počítat s tím, že přeměna s sebou ponese nepříjemnosti. Stromy si místní často sázeli sami a na různá místa, nyní budou muset ustoupit jednotnému řešení. „Volili jsme citlivé a jednoduché řešení. To, co funguje, se snažíme zachovat. I tak bude potřeba, aby lidé byli ke změnám velkorysí,“ přemýšlí architekt. Zajímavostí celého projektu je, že řeší i pohled z výšky. Lidé jej budou vnímat, když se podívají z oken. Architekt se při přípravě návrhu inspiroval i v zahraničí, konkrétně v Berlíně. Podle svých slov navrhoval úpravy tak, aby byly nenáročné na údržbu případně odolné proti vandalům.

Projekt revitalizace parteru Ciolkovského vystavuje radnice do 15. 11. v informační kanceláři Delta na Dědině. Starosta Chalupa společně s architektem uvítají, když se lidé zapojí do diskuse o výsledné podobě sídliště. Do připravené schránky v kanceláři mohou vkládat své připomínky. O nich se bude hovořit na společném setkání, které radnice organizuje 22. 11. v 18 hod. v IK Delta. K dispozici je speciální emailová adresa: dedina@praha6.cz

Garáže pro rezidenty

%%OPENFOTO("/image/200511_12.jpg",1,0,0,0,1)%%

Garážový dům pro téměř 300 aut v ulici U Valu poměrně nenásilným způsobem zapadá do okolního prostředí.

Výhradně pro rezidenty budou určeny nové hromadné garáže. Garážový dům má vyrůst ve slepé části ulice U Valu a bude mít 5 nadzemních pater. Jeho kapacitou 292 parkovacích stání by se měl částečně pokrýt deficit parkovacích míst v této lokalitě. „Auta parkují v ulici Ciolkovského, která vede napříč sídlištěm. Uvolněním prostoru se stane přehlednější a bezpečnější,“ říká místostarostka Jaroslava Trnková.

Stavba by měla začít co nejdříve, garáže by měly sloužit již příští rok. Za výstavbu garáží městská část zaplatí celkem 50 milionů korun, jedno stání ji přijde na 170 tisíc korun. Radnice zatím nemá přesně stanovenou částku, za kterou bude jednotlivá stání pronajímat. „Budeme se snažit, aby cena byla přijatelná. Chceme zajistit místa pro parkování, ne na nich vydělávat,“ uvedl starosta Chalupa s vysvětlením, že radnice počítá s návratností nákladů na stavbu kolem 25–27 let. U podnikatelských aktivit se návratnost běžně počítá kolem 7 let.

Opravená škola 

Poslední fází obnovy sídliště je komplexní rekonstrukce základní školy. Tu plánuje městská část v příštím roce. Předběžný odhad celé investice je 130 milionů korun. Za ně by se měla opravit školní jídelna a kuchyně, škola dostane nová okna, zateplení fasádu. Vymění se otopný systém a kolem školy budou opraveny všechny sportovní plochy. Základní škola na Dědině je další školou v Praze 6, kde radnice řeší všechny nedostatky najednou.

%%OPENFOTO("/image/200511_10.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_11.jpg",1,0,0,0,1)%%

 Málo využívaná ulice vedoucí k základní škole v příštím roce zmizí. Místo ní vznikne školní náměstí, na kterém budou mít školáci více prostoru a bude bezpečnější.

Dědina: kdy, co a za kolik?

Fáze Časové období Obsah Za kolik
1 2005 rekonstrukce panelových domů – výměna fasády a oken 80 mil. Kč
2 2006 parter a zelené plochy sídliště 60 mil. Kč
3 2006 výstavba nadzemních garáží pro cca 300 automobilů 60 mil. Kč
4 2006 - 2007 rekonstrukce ZŠ Na Dědině – včetně rekonstrukce jídelny a kuchyně a sportovních ploch 130 mil. Kč