Slovo starosty listopad/2005

Otázky pro pana starostu: Pro běžného občana jsou stovky milionů, které směřují na rekonstrukci sídliště Dědina, obrovskou částkou. Není to přehnaná investice? Při setkání s občany Hanspaulky často slyšíme věty, že se na tuto oblast zapomíná, že jinde se dělají chodníky a silnice a v této oblasti nikoli. Nehrozí, že bude trochu popelkou i ve srovnání s tím, co jste řekl v předchozí odpovědi?

Pro běžného občana jsou stovky milionů, které směřují na rekonstrukci sídliště Dědina, obrovskou částkou. Není to přehnaná investice?

Určitě je částka zhruba 350 milionů gigantická, a to i pro naší městskou část, která bude stoprocentním investorem. Na druhou stranu, Dědina je neopominutelnou součástí Prahy 6. Tvrdíme-li, že Praha 6 je jedničkou v žebříčku adres pro bydlení, pak to musí platit i pro naše sídliště. Naším dlouhodobým cílem je dělat politiku, která stejně měří jak luxusním vilovým čtvrtím či činžovní zástavbě první republiky, tak i panelovým sídlištím. Nechceme, aby se šestka dělila na místa lesku, kterými se chlubíme, a místa zapomnění, kterým se chceme vyhýbat. Proto jdeme do tak rozsáhlé investice na sídlišti Dědina, a proto stejný program připravujeme pro další léta i pro Červený Vrch či Petřiny.

Při setkání s občany Hanspaulky často slyšíme věty, že se na tuto oblast zapomíná, že jinde se dělají chodníky a silnice a v této oblasti nikoli. Nehrozí, že bude trochu popelkou i ve srovnání s tím, co jste řekl v předchozí odpovědi ?

Vím o těchto názorech a vnímám je velmi silně. A podívám-li se například na letošní investiční programy ve Střešovicích či v Břevnově, rozumím jim. Zcela zodpovědně tvrdím, že důvodem, proč se například chodníkový program ještě nerozběhl na Hanspaulce či Babě, je skutečnost, že u každé rekonstrukce musíme vyčkat na vlastníky sítí a jejich rekonstrukci. V opačném případě bychom vytvářeli Potěmkinovy vesnice, kdy bychom opravili chodníky a vozovky a za pár let přihlíželi rekonstrukcím sítí s novými záplatami. Chci ubezpečit každého, že radnice se zásadním vstupem do stavu komunikací v této oblasti počítá, v dlouhodobém finančním plánu má na ni připraveny finanční prostředky. Investovat budeme ihned, jak jen to bude s ohledem na rekonstrukce sítí možné. V příštím roce by to mělo být několik ulic v západní části Hanspaulky. Musím ale zároveň připomenout, že letos probíhá generální oprava školy a za několik týdnů, resp. měsíců začne výstavba jak nového sportovního areálu mezi místní školou a sokolovnou, tak hřiště na Babě.