Volné byty za byty k prodeji

Další občané Prahy 6 mají možnost získat byt do osobního vlastnictví. Šanci mají nyní ti, kterých se prodej doposud netýkal. Jsou to nájemníci v domech, které nebyly zařazené do prodejů a městská část si je ponechává ve svém majetku.

Tito lidé byli doposud znevýhodněni, neboť se jich privatizace netýkala. Nyní mají možnost vyměnit svůj byt za některý z volných bytů v privatizovaných domech a později si jej koupit.

„Městská část chce vyjít vstříc žádostem občanů, kteří si nemohou byt koupit, protože jej neprodáváme,“ říká místostarostka Marie Kousalíková. Celkem jde o zhruba 1500 bytů v domech, které si městská část ponechala v majetku pro realizaci svých ekonomických, rozvojových nebo sociálních funkcí. Na základě usnesení rady nabídla městská část nájemcům, že mohou jimi užívaný byt v neprodávaném domě vyměnit za jiný volný byt v domě, v němž se bytové jednotky prodávají.

Radnice pro tento účel vytipovala 27 volných bytů v různých místech Prahy 6. Jsou to byty různých velikostí od 1+0 po největší 4+kk a také jejich cena se pohybuje od 200 do 400 tisíc korun (6,5 až 8,5 tisíc Kč za metr čtvereční), nejdražší stojí kolem 700 tisíc korun. „Je nám jasné, že nebudeme moci uspokojit všechny zájemce o výměnu. Volných bytů ale k dispozici víc není,“ říká místostarostka. Podle ní ale touto cestou mohou někteří lidé vyřešit svoji bytovou situaci. „Jsou tu případy, kdy starší člověk zůstal sám v nájemním bytě, který je pro něj příliš velký a již jej nepotřebuje a ani o něj nestojí.  Radnice mu nyní nabídne menší, který si navíc bude možné koupit,“ vysvětluje místostarostka. Jiní mají o výměnu zájem například proto, že by se přestěhovali blíže ke zdravotnímu středisku a k hromadné dopravě.

Výměna bytů proběhne bez jakýchkoliv finančních kompenzací. Zájemce může žádat o byt, který je menší než stávající. Samozřejmostí je závazek vrátit doposud užívaný byt městské části. Nově získaný byt pak bude v rámci prodeje převeden do vlastnictví nového nájemce za stejných podmínek, jaké mají ostatní oprávnění nájemci.

Nájemci ve všech domech, které se nebudou prodávat, byli o možnosti výměny informováni dopisem. Ten jim byl do schránek doručen v říjnu. Výběr nových nájemců 27 bytů doporučí Radě městské části ke schválení komise bytové politiky v listopadu. V případě, že o jednotlivé byty bude mít zájem více uchazečů, bude rozhodujícím kritériem velikost a kvalita odevzdaného bytu.