XII. Břevnovské posvícení

Exkluzivní podzimní počasí přálo všem říjnovým akcím. Vydařilo se i Břevnovské posvícení, které se již podvanácté konalo před břevnovským klášterem. Na tradiční pouť se sjíždějí lidé z jiných městských částí a z okolí Prahy.

%%OPENFOTO("/image/200511_24.jpg",1,0,0,0,1)%%
 

V Břevnově voněly posvícenské koláče

Pouť na Markétě, která trvá vždy od pátku do neděle a každý večer končí bohatým ohňostrojem, je skutečnou zábavou pro všechny. Kolotoče a houpačky provětrají dětem vlásky, rodičům peněženky. Ti naopak rádi spočinou u provoněných stánků s pečeným masem a tradičním pečivem. Nechyběly břevnovské posvícenské koláče, burčák a kulinářské speciality.

%%OPENFOTO("/image/200511_03.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_05.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200511_04.jpg",1,0,0,0,1)%%

Přestože před branami kláštera každý rok přibývají nové atrakce, tradiční pouťová zábava vítězí. Jízda na ponících nebo střelba ze vzduchovky své kouzlo neztrácí.
Foto: Roman Kelbich
 

Kromě návštěvy lunaparku lidé sledovali  na podiu vystoupení školních souborů z Prahy 6, pozvání znovu přijaly krajanské orchestry z Rumunska. V rámci posvícení se letos poprvé uskutečnil i tzv. „lunapark bez bariér“ pro hendikepované děti. Ty měli možnost využít pouťové atrakce den před samotným zahájením posvícení v době, kdy areál není ještě přeplněn davy návštěvníků. Bezplatný vstup na pouťové atrakce včetně projížděk na ponících využila zhruba stovka dětí. „Lunapark bez bariér se velmi osvědčil a stane se trvalou součástí i dalších ročníků posvícení,“ uvedla místostarostka Jaroslava Trnková.
 

%%OPENFOTO("/image/200511_06.jpg",1,0,0,0,1)%%

Školy i školky na stáncích nabízejí výrobky svých šikovných dětí. Leckdo jim rád něco přihodí do kasičky.