Městská policie řeší problémy pořádku v Praze 6

Připojením dolního Sedlce se území městské části Praha 6 rozšířilo na již 28 policejních okrsků, ve kterých pracuje 30 okrskářů. Systém zavedený před pěti lety se velmi osvědčil. Lidé znají a mají uložena čísla na mobilní telefony svých okrskářů, kteří jsou schopni jít za problémem až k nim domů. Více o práci okrskářů i městské policie vysvětluje zástupce ředitele MP Prahy 6 Zdeněk Kovanda.

Jaký je rozdíl mezi okrskářem a strážníkem?

Činnost okrskáře je specifická, protože je více spjatá se svěřeným územím, mnohem menším než území městské části. Lépe se v něm tedy vyzná, má dobré místní znalosti a snáze a rychleji dokáže řešit některé problémy. Okrskář neřeší jen přestupky, ale zejména věci, které nejsou úplně akutní, jako sousedské spory, vleklé problémy s parkováním, stálým rušením nočního klidu a funguje i jako „poradenská služba“. Úzce spolupracuje například s inspektory životního prostředí z radnice.

Mohou lidé volat okrskáři kdykoliv?

Okrskář není k dispozici nepřetržitě a mobilní telefon má zapnutý pouze ve službě. V tísni je nutné volat dispečink nebo linku 156. Strážník – okrskář má pracovní dobu 40 hodin týdně, kterou si sám určuje podle potřeb dané lokality.

V čem vidíte přínos práce okrskářů?

Mohu uvést několik příkladů. Na novém hřišti u ZŠ Pod Marjánkou se scházeli feťáci nebo různé skupinky, které tam dělaly nepořádek, popíjely alkohol. Díky systematickým a opakovaným kontrolám městské policie se nechtěné návštěvy podařilo minimalizovat. Podobně se to podařilo v zahrádkářské kolonii Na Pučálce, která byla útočištěm bezdomovců a případů vykrádání zde bylo hodně. Díky zesíleným kontrolám se problémy snížily na minimum. Okrskáři také vypomáhají ráno na přechodech a převádějí u škol děti přes silnici.

Co Ladronka?

Z hnízda squaterů se stala reprezentativní lokalita, na které se ale soustředí velké množství lidí. Proto se snažíme, aby i o sobotách a nedělích tam vždy alespoň jeden okrskář byl. Problémy na Ladronce se týkají převážně znečišťování veřejného prostranství.

Jaký mají, podle Vašich zkušeností, lidé vztah k okrskářům?

Liší se to podle okrsků. Dole v Dejvicích díky velkému počtu obyvatel bydlících v činžovních domech není kontakt tak těsný, ale například Na Hanspaulce je rádi vidí. Tam městská policie dohlíží, když si lidé stěžují na hluk ze staveb nebo stavební práce o víkendech. Obecně se dá říci, že kde jsou vidět strážníci, tam mají lidé větší pocit bezpečí. V místech jako jsou Petřiny nebo Břevnov, kde lidé parkují auta přes noc na ulicích, fungují strážníci jako prevence. Vraťme se k městské policii obecně. Lidé si někdy stěžují, že strážníci jenom pokutují za špatné parkování a odtahují auta.

Odtahy v Praze 6 provádí nezávisle na naší městské policii specializovaný útvar dopravní policie. Naše hlídka dává nepopulární botičky a strážníci výzvy za stěrače, to samozřejmě patří k naší práci. Za neoprávněné parkování na místě pro invalidy může dostat řidič blokovou pokutu až pět tisíc korun, a takové jsme již udělili! Řidiči si třeba často neuvědomují, jak nebezpečné pro chodce může být parkování těsně u přechodu. O tom, že udělali přestupek, se kolikrát dozvědí až u nás. Všechno ale záleží na osobním přístupu, taky dokážeme pochopit, když si někdo odskočí do lékárny na zákazu stání. Mnoho přestupků řidiči udělají z pouhé pohodlnosti.

Jakou oblast městské části byste označil za nejrizikovější?

Z hlediska nápadu trestné činnosti je to určitě centrální část Dejvic, kde se pohybuje nejvíc lidí, proto je tu i nejvíce případů kapesních krádeží a výtržností i přepadení. V případě naléhavé pomoci se lidé mohou obracet na linky 158 i 156. Strážník má stejné pravomoci omezit pachatele na svobodě a zabránit ublížení jako policista. 

Velký počet pokut udělují strážníci také pejskařům…

Starosti s pejskaři jsou opět odlišné podle toho, jestli jde o Dejvice nebo Břevnov, kde mohou psi volně pobíhat. Například centrální část Dejvic je dobře vybavena odpadkovými koši a pytlíky na psí výkaly. Snažíme se majitele psů nejen pokutovat, ale také vést k tomu, aby po psech uklízeli. Poprvé se to obvykle řeší domluvou. A v tomto je místní znalost strážníků těžko nahraditelná.