Miliónová pomoc Asii

Katastrofa v Asii šokovala celý svět. Hned první lednový pracovní den svolal starosta Tomáš Chalupa mimořádné jednání rady, která schválila miliónovou pomoc pro postižené území. „Katastrofa v jihovýchodní Asii nabyla rozměru, pod kterým si již ani nedovedeme představit konkrétní lidský příběh. O to více je potřeba podpořit akce, které jednotlivcům, zasaženým ničivou vlnou, poskytnou jednoduchou a přesnou pomoc,“ zdůvodnil pomoc starosta.

Pomoc ve výši jednoho milionu korun rozdělila radnice do dvou částí. Na příslušná konta pěti organizací – UNICEF, Člověk v tísni, Adra, Česká katolická charita a Hand For Help, zabývajících se pomocí v postižených oblastech byla okamžitě převedena částka 250 tisíc korun (každé organizaci po 50 tis. korunách). Zbývajících 750 tisíc korun bude zaplaceno v další fázi, kdy budou už známy konkrétní projekty či konkrétní způsoby materiální pomoci.

Pomoc Hand for help již pracuje. Skupina 17 dobrovolníků, lékařů a sester, odletěla na Srí Lanku, kde ve městě Galle vybudují mobilní dětskou nemocnici a porodnici. Provizorní nemocniční stany mají v Galle nahradit původní dětskou nemocnici zničenou tsunami. Tým dobrovolníků zůstane v postižené zemi šest měsíců.