Pomník chemiku Wichterlemu by mohl být odhalen v září

náhled souboruPomník významnému českému chemikovi Ottovi Wichterlemu, který má stát před Ústavem makromolekulární chemie na Petřinách, by mohl být odhalen letos v září. Před ústavem, který Wichterle založil, bude stát dílo sochaře Michala Gabriela, jež má představovat Strom vědění.

„Při tvorbě pomníku jsem byl překvapen úctyhodným množstvím Wichterleho patentů a vynálezů. Mým záměrem bylo zdůraznit aspekt šíře a množství jeho rostoucích myšlenek,“ vysvětlil autor vítězného návrhu. Ten vybrala porota ve druhém kole veřejné výtvarné soutěže, vyhlášené radnicí. Návrh sochaře Gabriela a spolupracujících architektů Olega Hamana a Jany Podpěrové zvítězil v konkurenci dalších 45 projektů.

Na vernisáži soutěžních prací, spojené s vyhlášením výsledků, představil autor model „stromu“. Stejně jako budoucí plastika byl z litého bronzu a v celé ploše široký pouhé 2 centimetry. Skutečná výška pomníku však přesáhne dva metry. Jeho spodní část tvoří deska, kterou autor návrhu ohnul a nechal přejít ve vodorovnou plochu, na níž umístil text: „Otto Wichterle významný vědec. Narodil se roku 1913 a zemřel roku 1998. Čísla jeho patentů jsou zapsána v koruně této sochy.“ Svislá plocha se rozvírá v korunu stromu. Čtyřiašedesát hranolů je popsáno čísly Wichterleho patentů a užitných vzorů. Z větší vzdálenosti působí plastika jako samostatná socha. V pomník se promění až přečtením těchto detailů. Záměrem autora plastiky bylo, aby vzhled pomníku souzníval s poměrně strohou architekturou budovy Makromolekulárního ústavu i s jednoduše řešeným okolním parkem. Do něho bude také pomník umístěn a radnice za jeho realizaci zaplatí kolem 1,25 milionu korun. Základní kámen k pomníku je před ústavem už od předloňského září.

Vdova po slavném chemikovi Linda Wichterlová řekla při vernisáži, že žádné představy o tom, jak by mohl pomník vypadat,  neměla. Pouze se obávala, jak by výtvarníci případně ztvárnili jeho podobu.

Otto Wichterle (1913–1998) byl vědec i vizionář. Byl průkopníkem české chemie polymerů. Za druhé světové války vynalezl postup na výrobu punčoch z prvního českého umělého vlákna - silonu. Způsobil, že se lidé začali na svět dívat jinak - jeho jméno je spojeno s postupem na výrobu kontaktních čoček, které nyní po celém světě nosí asi 100 milionů lidí. „Mít nápad, to není nic zvláštního, ale ten nápad realizovat – to vyžaduje úsilí,“ řekl Otto Wichterle, který má za svůj život na kontě 150 vynálezů a 200 patentů.

Strom vědění. Vítězný návrh pomníku Otto Wichterlemu sochaře M. Gabriela odměnila radnice cenou 200 tisíc korun.

 

Výsledky veřejné výtvarné soutěže na pomník profesora Otto Wichterle: