Provoz letadel trápí obyvatele Ruzyně

náhled souboruObyvatelé Ruzyně a Bílé Hory mají poslední dva měsíce ze života peklo. Nad hlavami jim létá jedno letadlo za druhým. Dráha 13/31, která vede nad jejich domy, je momentálně jediná v provozu.

„Na letišti provádíme jarní údržbu hlavní dráhy 06/24, k tomu se přistavují rychlé výjezdy pro její zkapacitnění. Veškerý provoz převzala dráha, která se jindy používá při ve výjimečných případech,“ vysvětluje Martin Kačur, ředitel správy letišť. Situace potrvá až do 15. května, do poloviny června se bude využívat pro noční lety, než se zprovozní rekonstruovaná dráha.

Ruzyňští obyvatelé si hluk nechtějí nechat líbit. Na společné schůzce se zástupci letiště, Prahy 6 a pražským hygienikem si stěžovali na zhoršení životních podmínek. Na jejich žádost bylo provedeno v místní zástavbě hlukové měření. Podle hygienika Polaneckého letadla překročila limit jen v jednom případě, o 3,6 decibelů. To však ruzyňské neuspokojuje. Normy jsou podle nich nastaveny účelově. Přistávající letadlo může mít okamžitý hluk až 90 decibelů, to však norma nezkoumá. V noci ale takový rámus budí lidi ze spaní. „Letiště má povoleno šest pohybů v nočních hodinách, a to samozřejmě nedodržuje, protože má nějaké výjimky,“ říká pan Zdeněk Pokorný, který bydlí v rodinném domku přímo v hlukové zóně.

Lidem by se mělo ulevit za dva roky. Letiště připravuje výstavbu další dráhy souběžně s hlavní, která vede nad Horoměřicemi a Přední Kopaninou a zatěžuje tak menší počet obyvatel. „Výstavbu paralelní dráhy je třeba urychlit,“ souhlasí starosta Tomáš Chalupa a dodává, že radnice zahájila jednání s letištěm o možnostech omezení pravidelných letů přes obytné oblasti v nočních hodinách.

Peníze na protihluková opatření letiště získává z tzv. hlukových poplatků. Ty se od dubna zvýšily a letecké společnosti platí za každý překročený decibel u monitorovací stanice. „Nejde o zvýšení příjmů letiště, ale o zvýšení tlaku na dopravce. Nedodržení limitů znamená pro společnosti výrazný postih a piloty letadel motivuje ke zvýšení discipliny při vedení letu,“ vysvětlil Kačur. Od příštího roku se změní hluková vyhláška a bude zřejmě povolovat menší hodnoty decibelů. Přes sliby letiště však lidé z Ruzyně optimističtí nejsou, mají strach že rostoucí provoz letiště dráhu přes Bílou horu z provozu nevyřadí.


Pro dotazy obyvatel:

Modrá linka letiště: 220 111 188

Písemné dotazy mohou obyvatelé směřovat na e-mailovou adresu: zivotni.prostredi@csl.cz anebo poštou na adresu: Letiště Praha – Ruzyně, útvar Životní prostředí, K letišti 6, 160 08 Praha 6.