Údolím Divoké Šárky bude znít opera

Do překrásného Šáreckého údolí kdysi mířili lidé, aby spojili výlet do přírody s kulturním zážitkem. V přírodním divadle zde poprvé 16. května 1913 zazněly hlasy sólistů i orchestr Národního divadla a nezačínalo se ničím menším, než Prodanou nevěstou. Na jediný den by se do Šárky mohla vrátit atmosféra z počátku minulého století.

Oživit vzpomínku na kdysi slavné a unikátní přírodní divadlo nad Čertovým mlýnem je přáním paní Jany Divišové, která v Šárce žije a o historii divadla natočila i televizní dokument. Díky dochovaným archivním materiálům nyní chystá projekt, který lidem předvede, jak kdysi zněla Prodaná nevěsta v romantickém Šáreckém údolí. „Plánujeme jediné představení, které se odehraje na stejném místě u Čertova mlýna. Znovu tu zazpívají operní sólisté Státní opery. Bude to připomínka jedné zajímavé historie,“ říká Jana Divišová, která operu připravuje spolu s Originálním hudebním divadlem Praha. „Zatímco kdysi stál v Šárce skutečný přírodní amfiteátr, naše představení se odehraje na zelené louce a stavět se bude jen dřevěné podium pro orchestr.“

Šárecké přírodní divadlo bylo ve své době ojedinělým fenoménem. V roce 1913 jej vymysleli divadelní režisér Jaroslav Kvapil, operní sólista Emil Pollert s Antonínem Šubertem, tehdejším ředitelem Národního divadla. V dubnu pro divadlo získali povolení a za tři týdny se již hrálo. Divadlo bylo obrovské, na židle se mohlo posadit deset tisíc lidí a dalších osm tisíc míst bylo k stání. Repertoár byl rozmanitý, v letních měsících se zde hrávala činohra i opera a na podiu tehdy zněly hlasy slavných hvězd, třeba Oty Mařáka. Zazpívala zde i Ema Destinnová. Lidé se k divadlu vydávali pěšky z veleslavínského nádraží nebo z Dejvic. „Když bylo ošklivo, byl na bance Na Příkopech vyvěšen prapor, že se představení ruší,“ vypráví paní Divišová. Poslední představení se hrálo v roce 1922. „Orchestr chtěl víc peněz, a to si majitelé nemohli dovolit.“ Pro svůj nápad shání sponzory i autorka projektu. Vstupné bude dobrovolné a jeho výtěžek bude věnován společnosti Pomocné tlapky na výcvik psů pro zdravotně postižené.

Původně se představení mělo hrát  v květnu, nakonec se posune na začátek září, kdy bývá lepší počasí. „Připojíme se k oslavám 85 let městské části Prahy 6,“ vysvětluje paní Divišová, kterou radnice v projektu podpořila.

Na historické pohlednici je vidět, jak kdysi vypadalo údolí Divoké Šárky. V letech 1913 – 1922 bylo u Čertova mlýna unikátní přírodní divadlo.