Pátek 13. snoubence neodradil, lidé se chtějí brát venku

náhled souboruKvěten je měsícem lásky. Dívky se však v tomto měsíci pod čepec nehrnou a muži do chomoutu také ne. Zatímco na většinu pověr již lidé přestávají věřit, svateb v květnu vždycky ubývá.

Zatímco v dubnu si na šestkové radnici slíbilo věrnost padesát párů a stejný počet svateb je ohlášen na červen, v květnu jich bylo jen třicet, vloni dokonce ještě o deset méně. Říká se totiž „svatba v máji, do roka máry“ a leckdo to nechce pokoušet. Teorii o pověrách letos překvapivě popřel květnový pátek třináctého. Tento den bylo v obřadní síni nabito a své ano si řeklo celkem pět nevěst a ženichů. Z černého pátku si tak udělali svůj šťastný den.

Lidé také stále častěji touží po svatbě pod širým nebem. „Za příplatek si páry objednávají svatby mimo obřadní síň, oddáváme je ve Hvězdě, na vyhlídce v Šárce nebo u zříceniny Baba,“ říká vedoucí odboru vnitřních věcí Olga Králová. Někteří touží po svatbě přímo na zahradě u svého domu, často si lidé v Praze 6 vybírají také Píseckou bránu, Břevnovský klášter nebo Pelléovu vilu.

O Pelléově vile s její krásnou zahradou radnice uvažuje jako o náhradním oficiálním místě pro oddávání snoubenců v době rekonstrukce spodních prostor Skleněného paláce, kde se obřadní síň nachází. Stavební práce by měly začít letos v létě. „Praze 6 v současné době chybí důstojná obřadní síň, ta stávající v mnohém nevyhovuje,“ říká tajemnice úřadu Lenka Pokorná a dodává, že v létě zde citelně chybí klimatizace, před domem není dostatečný prostor k parkování a po obřadu nemají svatebčané k dispozici prostor, kde by mohli posedět. Již do roka by se situace měla změnit. Prostory radnice zrekonstruuje v původním funkcionalistickém stylu. Vznikne nová obřadní síň na opačné straně domu. „Zatím není jasné, zda se obřady přesunou jinam nebo jestli budeme oddávat ve staré síni, zatímco se bude stavět nová,“ říká Olga Králová.

Statistickou zajímavostí v Praze 6 je stále také narůstající počet svateb cizinců, vloni to byla více jak polovina všech uzavřených svateb. Většinu z nich totiž tvořili mladé páry z postsovětských republik, dnes žijících v Izraeli. „Každá svatba v Izraeli budí pozornost, oni se obávají teroristů. Často přilétají jen na jeden den, vezmou se, vyfotí se na Hradě a ještě večer odlétají zpátky,“ říká Olga Králová s tím, že cizinci Prahu 6 volí proto, že je nejblíže letišti. Ani kuriozní svatby nejsou výjimkou. „Oddávali jsme pár na minutu přesně, protože tak jim to poradila hvězdářka,“ vzpomíná Králová.

 

Herečka Ester Geislerová a filmový architekt Jan Kadlec se rozhodli pro svatbu v Písecké bráně. Oddával je starosta Tomáš Chalupa.