Slovo starosty červen/ 2005

Otázky pro pana starostu: Co říkáte průzkumu, podle kterého se lidé na šestce cítí nejbezpečněji z celé Prahy? Jak tento problém řešit? Za pár dní začne generální rekonstrukce dalších škol. Před časem jste řekl, že vaším cílem je postupně opravit všechny školy. Jak jste na tom? Začala plavecká sezóna na Petynce a řada návštěvníků řeší problém se zaparkováním. Proč se nedá parkovat na ploše bývalého autobazaru?

Co říkáte průzkumu, podle kterého se lidé na šestce cítí nejbezpečněji z celé Prahy?

Je to pozitivní výsledek, rozhodně bych ho ale nepřeceňoval. Nejpalčivějším problémem jsou stále krádeže a vykrádání motorových vozidel. Dochází k poklesu případů, otázkou ale je, zda policejní čísla nejsou zkreslená tím, že řada lidí už na to, aby vykradení auta nahlásila policii, zkrátka rezignovala.

Jak tento problém řešit?

Není řešení, jak podobný typ trestné činnosti úplně zlikvidovat. Auta se kradou všude na světě. Podle mého názoru by pomohlo výrazné zvýšení počtu policistů v ulicích. A říkám-li výrazné, pak nemyslím o dvě, tři procenta, ale o mnohem, mnohem víc. Ale to nevyřeší ani naše radnice, ani město. Tady musí zasáhnout stát.

Za pár dní začne generální rekonstrukce dalších škol. Před časem jste řekl, že vaším cílem je postupně opravit všechny školy. Jak jste na tom?

Jsme za polovinou celého procesu. Letos dokončíme školu Marjánka, Hanspaulka, Českomalínská a hotovy budou i obě petřinské školy. Pro příští rok nás čeká mimořádně nákladná rekonstrukce školy v Bílé ulici v Dejvicích a škola na Dědině. Do konce volebního období bychom ještě rádi zásadním způsobem zasáhli do podoby školy Pod Marjánkou, bude ale záležet na finančních možnostech.

Na rozdíl od jiných obcí Praha 6 musí vše realizovat a provádět bez pomoci státu či města. Podle jakýchsi tabulek jsme prý „příliš bohatí“. S tím nesouhlasíme a snažíme se vysvětlovat, že to, že nemáme dluhy přece ještě neznamená, že dotace nepotřebujeme. Dotace dostávají obce, které mají mnohamilionové dluhy ze svého hospodaření. Za dobu mého působení na radnici, investovala Praha 6 do škol víc jak miliardu korun.

Začala plavecká sezóna na Petynce a řada návštěvníků řeší problém se zaparkováním. Proč se nedá parkovat na ploše bývalého autobazaru?

Bohužel, ač bych si to moc přál, zatím to není možné. Pozemky jsou stále ve vlastnictví státu, a i když už před drahnými měsíci Praha 6 odsouhlasila záměr pozemky koupit, stále nemáme tzv. doložku ministerstva financí. A tak jsme v poněkud zvláštní situaci, kdy stát má pozemky, které nepotřebuje a Praha 6 má na svém účtu přes 25 milionů, které jsme kdykoliv připraveni státu zaplatit. Věřím, že celé věci pomohou jednání, která proběhnou příští týden.