Špičkový mamograf slouží pacientkám střešovické nemocnice

náhled souboruÚstřední vojenská nemocnice ve Střešovicích, která je také spádovou nemocnicí pro obyvatele Prahy 6, otevřela pro ženy nové centrum pro včasnou diagnostiku a léčbu rakoviny prsu. Od května je nově v provozu také mamograf Planmed Nuance. Špičkový přístroj pro diagnostiku i screening rakovinových nádorů nahradil původní, deset let staré zařízení.

Preventivní vyšetření na mamografu je bezplatné a jednou za dva roky by jej měly absolvovat ženy ve věku od 45 do 69 let. Rakovina prsu je totiž nejčastějším zhoubným onemocněním žen v produktivním věku a šance na vyléčení závisí zejména na včasném zachycení nádoru. K tomu by měl přispět i nový mamograf. Přístroj pracuje na bázi digitálního zobrazení, a tím se od ostatních liší. Sice využívá rentgenové záření, ale výsledný obraz prsu vzniká na obrazovce počítače. „Obraz je při vyhodnocení dodatečně zpracován a upraven tak, aby odhalil i ty nejmenší nádory, které by na normálním rentgenovém snímku unikly pozornosti,“ objasňuje přednosti nového mamografu MUDr. Jan Pleschinger, vedoucí lékař mamografického centra. Nový přístroj za sedm milionů korun nemocnice zakoupila z dotací ministerstva obrany.

Na vyšetření na mamografu se mohou objednávat ženy z celé republiky. „Zvláště pro ženy z Prahy 6 je dobré vědět, že nemusí cestovat nikam daleko, protože moderní zařízení na vyšetření rakoviny prsu mají ve své spádové nemocnici. Na vyšetření se čeká maximálně tři týdny,“ říká lékař. Služeb radiodiagnostického centra ve střešovické nemocnici vloni využilo dva a půl tisíce pacientek. V případě pozitivního nálezu je pro pacientky výhodou, že diagnostika nádorů prsu má v ÚVN bezprostřední návaznost na léčbu chirurgickou a onkologickou. „Ženy u nás mohou být vyšetřeny, léčeny i dlouhodobě kontrolovány,“ říká Pleschinger.

K mamografickému vyšetření v ÚVN je možné se objednat na tel. č. 973 203376.

 

Nový mamograf funguje ve vojenské nemocnici od května.