Koncert na památku Miroslava Kokošky

Diváky do posledního místa zaplněný sál kongresového sálu v hotelu Crowne Plaza a stopadesát dětí Základní umělecké školy Charlotty Masarykové na podiu. Ti všichni se sešli na závěrečném školním koncertu , aby uctili památku Miroslava Kokošky, dlouholetého ředitele této vynikající školy.

Miroslav Kokoška se tradičního vystoupení školy nedožil, ale na své žáky by mohl být patřičně pyšný. Zemřel letos v květnu ve věku 60 let. Podvečer hudby byl věnován právě připomenutí Kokoškovy osobnosti, člověka, který dokázal pro školu vyhledat řadu výborných pedagogů - učí na ní profesoři konzervatoře a členové České filharmonie. Sám byl také pilným a všestranným umělcem. Byl vynikajícím virtuózem na marimbu, nástroj podobný cimbálu. Založil Pražské marimbové trio, se kterým vystupoval i na Pražském jaru a v cizině byl přezdíván Paganinim marimby. Kokoška také komponoval, pro svůj nástroj a orchestr vytvořil tři koncerty.

Díky instrumentacím z pera Miroslava Kokošky, které vytvořil pro svou školu, se na podiu při závěrečném koncertu mohli sejít vynikající žáci všech tříd a všech věkových kategorií s nejrůznějšími nástroji. Pro každého se v orchestru našlo místo. Koncerty umělecké školy jsou navíc jedinečné tím, že společně s žáky zaujmou v orchestru místo také jejich profesoři.

Diváci tak v jedinečném podání slyšeli Turecký pochod a Malou noční hudbu W. A. Mozarta nebo Bolero od M. Ravela. Orchestr s jistotou řídil Oto Boháč, nyní zástupce zesnulého ředitele. Nadšení mladých a jejich dobré výkony byly nejkrásnějším uctěním památky umělce, organizátora, pedagoga a vzácného člověka Miroslava Kokošky.