Školáci znovu v lavicích

náhled souboruŠkolní rok začal o pár dnů později tam, kde probíhaly o prázdninách komplexní rekonstrukce. „Ředitelé využili možnost čerpat ředitelské volno, aby mohli školy  připravit na začátek roku,“ uvedla místostarostka Jaroslava Trnková.

Podle ní probíhaly rekonstrukce intenzivně celé prázdniny, předem se však počítalo s tím, že tak velké práce zasáhnou i do začátku školního roku. „Jsou to úpravy zahrad, dokončování fasád, práce, které nenaruší vyučování,“ říká místostarostka.

Na ZŠ Pod Marjánkou a Petřiny-jih, si děti také musejí počkat na obědy z nové kuchyně a na jídelnu do konce září. Stravovat se budou v okolních školách. Největší stavební nápor zažila škola na Hanspaulce, kde se opravovala celá budova – měnila se okna, sociální zařízení, elektřina i dlažby chodeb. „Děti ani učitelé to tu nemohli poznat. Budova se prosvětlila, chodby jsou barevné, každé dítě dostalo svoji šatnovou skříňku,“ pochvaluje si ředitelka školy na Hanspaulce Marie Pojerová. Do zcela obnovené školy nastoupili prvňáci ze školy E. Destinnové v Českomalínské ulici. Celkem radnice vstoupila s opravami do jedenácti budov, které spolkly stopadesát milionů korun. Přes deset milionů investovala i do mateřské školy Motýlek na Červeném Vrchu.

Ve škole J. A. Komenského přivítal žáky nový ředitel Luděk Soustružník, který školu převzal v červenci. „Pokusíme se letos plynule dokončit administrativní slučování naší školy, Bělohorské a mateřské školy Mládeže. Za chodu školy musíme na podzim zvládnout opravy sociálního zařízení,“ sdělil ředitel.

Základních škol je od letošního září o jednu méně. Po administrativním sloučení se stala škola na Vlastině součástí ZŠ Dědina, třídy v budově Vlastiny však na přání rodičů zůstaly. „Snažíme se profesionálně zajistit výuku jak na Dědině, tak na Vlastině,“ říká ředitel Dědiny Mojmír Dunděra, který se musel vyrovnat s odchodem bývalého ředitele Vlastiny a několika dalších pedagogů do školy v Ruzyni. V obou budovách Dědiny se otevřelo po jedné první třídě.

Kolik prvňáků ale nakonec do tříd nastoupí neví on, ani jiní ředitelé. To se ukáže až po prvních dnech školy. „K zápisům se dostavilo 884 žáků, někteří jsou ale zapsáni na více škol, což je právně možné,“ vysvětluje místostarostka Trnková. Kolik jich  skutečně do lavic zasedne, zjistí ředitelé až po jejich sečtení. Ze zkušeností z předchozích let se odhaduje nástup asi 740 prvňáků. Už nyní je ale zřejmý zájem rodičů o školy v Praze 6. Podle zápisů hodlá na šestku dojíždět přes 400 dětí, které nebydlí v městské části. Přesto budou mít školy celkem asi o sto žáků méně. „Začíná se projevovat odchod silných ročníků z devátých tříd,“ sdělila místostarostka. Počet žáků tak nepřekročí osm tisíc.