Opravené zvoničce chybí strom

Dvě stě let stará zvonička ve Vokovicích stojí opuštěně v dnes již téměř zapomenutém těžišti původní zástavby Vokovic. Po letech se tato chátrající kulturní památka stane pohlednou dominantou bývalé návsi.

"Už si to zasloužila," říká na procházce se psem jeden ze starousedlíků. Zvonička dostala nejen novou střechu, omítky a podlahu. Někomu se to naopak nelíbí: "Byli jsme zvyklí, že na ní to stáří bylo vidět," říká paní bydlící nedaleko o zvoničce, která byla postavena kolem roku 1800.

Repasována byla vstupní mříž, zlatě teď září hlavně opravený zvon, který je podle dostupných informací zcela původní. Zvonička bude nyní také chráněna proti zemní vlhkosti. Opravu započala městská část v rámci programu péče o objekty drobné architektury.

Krátce po zahájení prací došlo k důležité události. Bouři a krupobití podlehl starý kaštan, který stál hned vedle zvoničky. Pokácený strom byl odstraněn, zvonička zůstala sama. Pohled na náves se tím úplně změnil.

Většina prací je nyní hotová, na jaře zvonička dostane definitivní barevný nátěr. Povede k ní krátký kamenný chodníček a přibudou i lavičky k odpočinku. S definitivní úpravou širšího okolí městská část počítá až po dokončení rekonstrukcí okolního areálu.

 

Starý kaštan u zvoničky nyní chybí.

 

Repasovaný zvon se vrátil do věžičky.