Senioři budoumít očkování zdarma

Městská část se rozhodla postarat o své seniory. Ti patří mezi rizikové skupiny ohrožené při chřipkovém onemocnění. Lidem, kterým je více než 60 let a mají trvalé bydliště v Praze 6, zaplatí radnice očkování proti sezónní chřipce.

„Je to nad rámec státního modelu preventivní péče. Pojišťovny dotují očkování lidem starším 65ti let, ostatním pouze při určitém typu onemocnění. Rozhodli jsme se rozšířit dolní hranici na šedesát let,“ sdělila místostarostka Jaroslava Trnková, odpovědná na radnici za oblast zdravotnictví.
 
 Důvodem k tomuto rozhodnutí je předpoklad, že u osob očkovaných proti běžné chřipce lze očekávat mírnější průběh možné pandemické chřipky nebo jiných druhů chřipkových onemocnění, včetně tzv. chřipky „ptačí“. Proto rada městské části přijala opatření na ochranu svých občanů a rozhodla se financovat očkování seniorům nad 60 let. „Naším cílem je, aby bylo proti chřipce očkováno co nejvíce obyvatel. Chceme pomoci těm, co jsou již v důchodovém věku,“ dodal starosta.
 
 Očkování věkové skupiny mezi 60 a 65 lety pojišťovna nehradí, proto městská část úhradu zaplatí ze svých prostředků. U osob nad 65 let a některým nemocným pojišťovna hradí očkování částečně, městská část v těchto případech doplatí rozdíl a také poplatek za aplikaci séra, pokud jej lékaři budou požadovat. „V rozpočtu je pro tuto akci vyčleněno jeden a půl milionu korun,“ uvedla místostarostka. Ceny očkovací látky proti chřipce se pohybují podle jejich druhu v rozmezí 140 až 220 korun.
 
 Radnice momentálně hledá způsob, jak očkovací látku pro seniory zajistit. „Od rozhodnutí rady se změnila léková vyhláška a z ní vyplývající organizace očkování. Jednáme s lékaři i lékárnami o nejvhodnějším způsobuprovedení a financování očkování,“ sdělil vedoucí odboru zdravotnictví radnice Prahy 6 Jan Vesecký. V ideálním případě budou lidem očkovací látku zajišťovat přímo lékaři, uvažuje se i o variantě, že si pacienti pro ni budou muset dojít do lékáren.
 
 V každém případě budou službu seniorům poskytovat výhradně lékaři z Prahy 6. „Pokud je někdo občanem Prahy 6, ale praktického lékaře má například v Holešovicích nebo v Karlíně, musí se domluvit s lékařem, který ordinuje na naší městské části,“ vysvětluje Vesecký.
 Akce bezplatného očkování seniorů by se měla rozjet již v říjnu, kdy je doba pro očkování nejvhodnější, tedy před tím, než může vypuknout chřipková epidemie.