Radnice má informacím „Otevřeno“

Zastupitelstvo Prahy 6 získalo vítězství v soutěži Otevřeno x Zavřeno za kvalitní poskytování informací. Ocenění OTEVŘENO porota udělila za dobrovolné přiznání majetkových a finančních vztahů zastupitelů k obci.

Zastupitelé z vlastní iniciativy zveřejnili na internetových stránkách radnice přiznání o všech jejich příjmech z veřejných peněz, včetně nájmu nebo privatizace obecních bytů, zakázek od obce a odměn od roku 1991. Také to, zda jsou příjemci grantů nebo nějakých dávek. Porota se shodla na tom, že je to nadstandardní opatření, které chrání před střetem zájmu.

Návrh poměrně hladce schválilo na jaře zastupitelstvo, od té doby přiznání plnila internetové stránky. „Každý, kdo pobírá peníze z veřejných fondů, by měl tuto skutečnost zveřejnit,“ domnívá se starosta Chalupa.

Radnice Prahy 6 byla letos nominována v kategorii „Otevřeno“ dvakrát. Druhou nominaci získala za přenos jednání zastupitelstva na internetu, pořizování videozáznamů. Na zavedení těchto služeb se podílel i spoluorganizátor soutěže a šestkový zastupitel Oldřich Kužílek.

V letošním ročníku soutěže porota vybírala z 35 nominací. Kladných nominací bylo 11 a záporných 24. Soutěž Otevřeno x Zavřeno se koná v rámci projektu Právo na informace, za kterým stojí Otevřená společnost. Anticena Zavřeno připadla Úřadu jihomoravského kraje.