Zemřel válečný hrdina generál František Fajtl

Nejznámější válečný pilot, hrdina, bojovník za svobodu a demokracii, výjimečný člověk generálporučík František Fajtl navždy odešel 4. října ve věku 94 let. Posledního rozloučení, které se konalo ve střešovickém krematoriu, se zúčastnili nejvyšší představitelé státu, armády, zahraniční hosté i váleční veteráni, kteří se poklonili jeho památce a vzdali čest tomuto vzácnému člověku.

„Loučíme se s hrdinou. V jeho osudu se promítají dějiny celé republiky minulého století,“ řekl při rozloučení prezident republiky Václav Klaus. „Fascinující byla jednota jeho myšlení a jednání. Byl rytířem, na něhož nesmíme zapomenout,“ loučil se při pohřbu herec Zdeněk Svěrák, který jako rodinný přítel promluvil za rodinu Fajtlových. „Pro nás, kteří jsme měli čest ho poznat, byl František Fajtl osobností pevného charakteru, mimořádných morálních kvalit a ušlechtilých lidských vlastností. Měl velký smysl pro humor i nadhled, který mu pomohl překonat nejen těžké chvíle v krutých bojích, ale také poválečné útrapy,“ poznamenal starosta Tomáš Chalupa, o muži, který byl Čestným občanem Prahy 6.

Cesty letce Fajtla – sestřelen i vězněn

Generál Fajtl byl ztělesněním dějin českého válečného letectva. Bývalý český stíhací pilot bojoval za druhé světové války v řadách Royal Air Force. Po obsazení Československa utekl do Polska, kde se přihlásil k československému zahraničnímu odboji. Po vypuknutí války se dostal ve Francii na frontu. V roce 1941 byl jmenován velitelem 313. československé stíhací peruti. Zúčastnil se leteckých útoků ve Francii, Belgii a Holandsku. V dubnu 1942 se stal velitelem 122. britské peruti a tedy i prvním Čechem, který velel Angličanům. V severní Francii byl sestřelen a pěšky se dostal přes Pyreneje až do Španělska. Prošel vězením, koncentračním táborem. Díky diplomacii se dostal přes Madrid do Gibraltaru. Po příletu do Anglie byl zástupcem velitele letecké základny Skeabrae na Orkneyských ostrovech a v hodnosti majora převzal opět velení 313. perutě až do roku 1944, kdy byl propuštěn ze služeb RAF a byl převelen se skupinou stíhačů do tehdejšího Sovětského svazu. Velel 1. čs. stíhacímu pluku v SSSR a v září 1944 odletěl do Banské Bystrice a účastnil se Slovenského národního povstání.

Po komunistickém převratu byl vyhozen z armády, zatčen a vězněn v táboře v Mírově. V roce 1964 byl částečně rehabilitován, plné rehabilitace se však dočkal až po pádu komunistické diktatury.

František Fajtl je nositelem nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu bílého lva, Řádu Milana Rostislava Štefánika a britského Distinguished Flying Cross.
František Fajtl bydlel ve Vokovicích s manželkou Hanou. Také jejich krásný dlouholetý vztah byl často zmiňován v médiích.
O svých zkušenostech a životě napsal František Fajtl řadu knih, z nichž nejznámější je román Sestřelen, který vyšel poprvé v roce 1947 a stal se námětem pro film Tmavomodrý svět.

 


František Fajtl
* 20. 8. 1912, Donín, okr. Louny,
† 4. 10. 2006, Praha