Dětem v nové jídelně chutná mnohem víc

V ZŠ Benitta Juareze v Bílé už se vaří a děti nemusejí na obědy docházet do okolních škol. V rámci rekonstrukce celé  školy byla v listopadu dokončena přestavba kuchyně a jídelny. Supermoderní kuchyni si pochvalují kuchařky i děti.

„Je to tu moc hezké a jídlo je mnohem lepší,“ tvrdí svorně třeťáci, kteří se hrnou k jídelnímu pultu. Jejich slova potvrzuje i ředitelka školy Maja Biehelerová. „Třicet let stará kuchyně byla naprosto nevyhovující, neodpovídala normám a stěžovali si na ní rodiče i děti. Snad už budou všichni spokojeni.“ Rekonstrukci kuchyně za přibližně 15 milionů korun financovala městská část jako součást opravy celé budovy, která přesáhne investici sto milionů.

Nová kuchyně odpovídá normám, má oddělenou studenou a teplou kuchyni, maso nebo těsto se připravuje zvlášť. Je vybavena moderními přístroji, má myčky na různé typy nádobí. „Musíme se s nimi naučit zacházet. Vychytáváme drobné chyby, ale už teď jsme nadšeni,“ říká vedoucí jídelny Ivana Lišková a dodává: „Nic nemrazíme, každý den máme čerstvé maso.“ Ředitelka s novou kuchyní obměnila i celý tým kuchařek. „Jsou usměvavé a děti to oceňují,“ říká.

V kuchyni se vaří dva druhy jídel a plánují, že budou připravovat školákům svačiny. „Dotazníkem jsme se ptali rodičů, co bychom měli v bufetu nabízet. Budou to zdravé svačiny, ovoce, dotované mléko a podobně,“ říká Biehelerová. Obědy si děti objednávají pomocí čipu, objednávat a volit jídlo je možné i prostřednictvím internetu. Tím mají možnost rodiče kontrolovat, co děti jí a jestli na obědy chodí. Také svačiny si děti budou „kupovat“ prostřednictvím čipu, který jim strhne z konta příslušnou částku.

Co všechno dokáží v nové jídelně uvařit se mohou rodiče i další návštěvníci přesvědčit při Vánočním jarmarku, který se uskuteční 19. prosince od 16 hodin. „Napečeme perníčky a uděláme si předvánoční odpoledne,“ zve ředitelka. Opravovaná škola ještě čeká v novém roce na tělocvičnu a venkovní sportovní areál.