Pomník Nikoly Tesly má základní kámen

náhled souboruVýznamný vědec a vynálezce – elektrotechnik Nikola Tesla, po němž je v Dejvicích pojmenovaná ulice, bude mít v těchto místech pomník. Odhalený základní kámen poklepal chorvatský prezident Stjepan Mesič. Nikola Tesla, který má srbský původ, a v Chorvatsku se narodil a letos uplynulo 150. výročí jeho narození.

Složit hold památce Tesly přišli i rektor ČVUT Václav Havlíček, srbský i chorvatský velvyslanec. Starosta Tomáš Chalupa ocitoval z dopisu Tesly, který napsal 5. prosince 1935 pražskému primátorovi a představitelům ČVUT: „Ve své mysli ještě stále zachovávám drahé vzpomínky na vaše krásné město. Inspiraci, již jsem tam získal, je i nyní užitečná v mé práci. Moje úcta k obdivuhodnému lidu Československa, tomu světlonoši civilizace, nelze vyjádřit slovy. Chovám nejvroucnější přání, aby byl i dále úspěšný.“ Nikola Tesla navštěvoval Karlo-Ferdinandovu universitu a v tehdejším Československu pobýval ještě v letech 1936 až 1937. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy a získal také čestný doktorát věd na ČVUT.

Prezident Mesič připomněl Teslovy zásluhy ve vědecké oblasti. Spolu s rektorem Havlíčkem zdůraznil, že to byl člověk, kterého nezajímaly peníze. „Zajímali ho lidé a další osud lidstva,“ řekl Mesić, který byl v Praze na státní návštěvě. Peníze, které Tesla získal z patentů svých vynálezů, totiž věnoval na další výzkum.

Pomník Tesly by měl stát do dvou let. Jeho autor i námět vyjdou ze soutěže, kterou připraví radnice. Společně se stavbou pomníku dojde i k celkové rekonstrukci parku.

Kdo byl Nikola Tesla (1856 – 1943)

Americký elektrotechnik srbského původu narozený v Chorvatsku. Studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. V roce 1884 odjel do USA, kde spolupracoval s T. A. Edisonem, rozešli se však kvůli názoru na využití střídavého proudu. O čtyři roky později se Tesla stal občanem USA. Měl více než 100 US patentů na své vynálezy.

Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Bez Tesly bychom neměli rádio, televizi, automobilové zapalování, telefon, výrobu a přenos střídavého proudu. Na jeho počest je pojmenována jednotka magnetické indukce. Cílem bádání Nikoly Tesly byl bezdrátový přenos elektřiny.