Tomáš Chalupa opět starostou

Do čela radnice byl znovu zvolen dvaatřicetiletý Tomáš Chalupa (ODS). Prahu 6 bude v následujících čtyřech letech řídit koalice ODS a SNK Evropští demokraté. Zástupci obou stran společně podepsali koaliční smlouvu, která jim zaručuje celkem 31 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Poprvé od r. 1989 došlo k tomu, že starosta obhájil svůj post. Vystudovaný právník Tomáš Chalupa, který na radnici působí již osm let, byl opět zvolen starostou pro příští čtyři roky. Jednatřiceti hlasy jej zvolili zastupitelé na svém prvním ustavujícím zasedání poté, co složili zastupitelský slib.

Noví zastupitelé zároveň schválili složení rady městské části, která bude mít 9 členů (viz str. 3) – starostu Tomáše Chalupu, mistostarostu Jiřího Fárka a druhého zástupce Václava Širla, radní Jana Holického, Jana Zárubu (všichni ODS) a radní Ingrid Kejkrtovou – bez politické příslušnosti, která kandidovala za SNK ED. Tito radní jsou uvolněni pro své funkce a budou pracovat v budově úřadu. Dalšími radními jsou Lukáš Pollert, Věroslav Gebouský a Ivan Juliš (všichni ODS). Koaliční smlouva mezi občanskými demokraty, kteří i bez ní měli v zastupitelstvu většinu 28 hlasů, a SNK ED, zaručuje městské části pokračování v programech nastartovaných v minulém volebním období. Půjde zejména o dokončení privatizace, rekonstrukce škol, chodníkový program nebo o sociální programy. Podle starosty díky koalici vznikne tým, který nebude mít pouze jeden názor.

Sociální demokracie, která má v zastupitelstvu 6 mandátů, odchází po čtyřech letech do opozice, společně s komunisty a nováčkem – Stranou zelených.

Zastupitelé na návrh ODS schválili dvě nové funkce dlouhodobě uvolněných zastupitelů. „Domníváme se, že by měla být zřízena funkce koordinátora strategického rozvoje s ohledem na stavby a programy na území městské části, které budou přesahovat toto volební období,“ sdělil starosta Chalupa.

Koordinátorem zastupitelé zvolili bývalou radní Jaroslavu Trnkovou. Uvolněným zastupitelem pro funkci předsedy kontrolního výboru bude René Pekárek (oba ČSSD). Vítězná ODS podepsala se sociální demokracií dohodu o společném postupu v programových bodech, na kterých se obě strany shodují. „V žádném případě nejde o koaliční smlouvu,“ vysvětluje Chalupa.