Ve Vokovicích vzniká nový administrativní komplex

náhled souboruKlidné Vokovice zjevně přitahují firmy, které touží mít kanceláře mimo centrum města. V prostoru mezi administrativními budovami Citibank a Olympusem zanedlouho vyrostou další dvě budovy plné kanceláří, které budou lemovat Evropskou třídu.

Komplex ponese název Linzia park a jeho stavba je rozdělena do dvou částí. Výstavba první budovy „Linzia A“ začne naplno již na konci tohoto roku, kdy bude v místě ukončen archeologický průzkum. „V průběhu provádění průzkumu byly objeveny kosterní pozůstatky, základy staveb a střepy keramiky z různých období,“ říká David Polcar z Archai. Archeologové zjistili například zahloubené objekty a sídlištní vrstvu z mladší doby kamenné nebo dva hroby z pozdní doby kamenné. „Nálezy po jejich vyhodnocení nepochybně přispějí k lepšímu poznání historického osídlení této lokality,“ dodává Polcar. O možnost zkoumat tato historicky cenná místa archeologové přišli před lety, když při stavbě sousední budovy firma povinnost provést výzkum ignorovala.

Průzkum bude proveden i na pozemcích pod 2. etapou „Linzia B“, která navazuje na budovu první. Zde se předpokládá zahájení stavebních prací v polovině příštího roku. Ve finále budou objekty nabízet kancelářské a obchodní plochy o celkové výměře 17.800 m2, doplněné podzemními garážemi. Zároveň se stavbou budov dojde k vybudování pěšího propojení od Evropské směrem k nádrži Džbán.

Tvůrci návrhu z ateliéru A. B. D. brali ohled především na citlivé propojení soudobé moderní architektury a stavby bývalého Koospolu ze 70. let. „Nové budovy respektují dominanci starší budovy. Proto budou mít maximálně šest nadzemních podlaží,“ říká architekt Darek Dupal. Výrazné je horizontální členění budovy s pásy oken a transparentními plochami prosklené vstupní haly, která především u budovy Linzia B umožňuje optický průhled až do přírodního parku za ním. Barvy budov jsou zvolené jako neutrální při použití matného stříbrošedého hliníkového obkladu fasád v kombinaci se zasklením oken v zeleném odstínu.